Glede na to, da bova kar nekaj časa prebivala tukaj, si želiva imeti posteljo, veliko 140 do 160 x 200 centimetrov, in manjši kavč dvosed za gledanje televizije. Potrebovala bi še nižje omarice, garderobna omara pa bo v prostoru nasproti kopalnice. Že vnaprej se vam zahvaljujeva za pomoč. Urša in Grega

Odgovor: Opremo v vašem novem stanovanju sem načrtovala nekoliko drugače, kot ste želeli. Menim, da je izrisana možnost funkcionalna in da prostor ne bo prenatrpan z opremo.

Z malenkostnim premikom vodovodne napeljave, le za približno 50 centimetrov, lahko kuhinjski niz namestite ob steno, ki meji na kopalnico. S takšno postavitvijo bo prostor manj natrpan in kuhinja ne bo razpotegnjena po celotnem prostoru. Tudi miza je lahko standardnih mer – 80 x 120 centimetrov, s štirimi lahkotnimi stoli.

Predlagam, da posteljo z vzmetnico 150 x 200 centimetrov za 150 centimetrov dvignete od tal, s čimer boste pod ležiščem pridobili velik prostor za shranjevanje. Lahko si omislite izvlečne elemente ali pa prostor, zaprt z drsnimi vrati. Na posteljo se boste morali povzpeti po lestvi, a taka, dvignjena postelja ponuja prijeten in intimen kotiček, na katerem obiskovalci ne morejo posedati.

Posteljo zaključite z regalom, visokim 180 centimetrov, s katerim boste optično oddelili spalni del od bivalnega. Nizki elementi so lahko nanizani pravokotno na regal. Tudi za dvosed bo prostora dovolj. Predlagam vam, da so vsi pohištveni elementi svetlih barv, morda kar bele barve.

Resda je moj predlog malce bolj zahteven, saj vam bo vsaj posteljo moral narediti mizar, a mislim, da se je vredno potruditi.

Inge Kalan Lipar, univ. dipl. inž. arh.