Danes je z razmahom vnaprej pripravljene hrane vloga kuhinje spremenila, v njej se bistveno manj zadržujemo kot prej, kuhinja pa velikokrat postane integralni del dnevne sobe. Na drugi strani sta kosilo in večerja navadno edini del dneva, ko se družina zbere. Poleg tega ni vseeno, kaj in kako jemo. Tudi v medicini, še posebno vzhodnoazijski, je hrana pogosto sestavni del zdravljenja. Po feng šuju kuhinja ohranja pomembno vlogo, delno zaradi tradicije, delno pa zaradi pomena, ki ga ima kakovostno pripravljena hrana za življenje ljudi.

Zaželene pravilne oblike

Feng šuj priporoča, da je kuhinja odmaknjena od vhoda v hišo in po možnosti ne v neposredni vstopni liniji vrat. Kuhinje tik ob straniščih so manj ugodne. Območje, namenjeno pripravi hrane, naj bi bilo zaščiteno in zaprto na vsaj dveh straneh. Zaželene so pravilne oblike, da se energija či lahko enakomerno razporeja po prostoru. Zaradi konflikta med elementarnimi stopnjami ognja in vode naj bila bi štedilnik in pomivalno korito (pomivalni stroj) razmaknjena vsaj 1,5 metra. To se ujema s sodobno dinamiko priprave hrane, kjer je med korito in štedilnik vstavljen v delovni pult.

Pogled proti vratom

Štedilnik naj kot najpomembnejši element kuhinje ne bi stal pod stropno preklado ali neravnino. Prav tako ni ugodna neposredna bližina okna, ker lahko povzroča prepih. Najugodnejši položaj kuhinjskih elementov je tak, da lahko človek med pripravo vidi vrata, sicer podzavestno nadzira vrata, da bi si zavaroval hrbet. Štedilnik naj ne bi bil v neposredni liniji vrat in tako izpostavljen vstopajoči energiji či. Najugodnejši mediji za pripravo hrane naj bi bili les, premog in plin. Elektrika naj ne bi bila tako ugodna, ker elektromagnetno sevanje plošče spreminja strukturo vode in hrane. Enako velja za mikrovalovne pečice.

Po knjigi Feng shui, Špela Kryžanowski)