Ni pogost pojav, da se skupina lovcev s puškami na ramah potika po zaprti avtocesti in ob njej ter po travi, grmičevju in jarkih išče divje svinje. Ne, ni bil filmski prizor o nenavadni lovski akciji, pač pa povsem resen in za varnost v prometu potreben ukrep, zaradi katerega je bila včeraj dopoldne za poldrugo uro zaprta gorenjska avtocesta na odseku med Kranjem in Naklim za ves promet. Čeprav so nastali dolgi zastoji in gneča na vzporedni regionalni cesti, pa so vozniki akcijo vendarle sprejemali z razumevanjem. Navsezadnje je šlo za njihovo varnost.

Neznani voznik povozil dve svinji

Ob enih zjutraj v noči na torek je bil kranjski center za obveščanje obveščen o tem, da se po avtocesti potikajo divje živali. »Takoj sem šel na teren, a živali nisem opazil. Zjutraj pa smo šli še enkrat in našli dve povoženi divji svinji. Mladiča, stara manj kot eno leto. Izvedeli smo še, da je bilo voznikov, ki so opazili trop divjih svinj, menda mamo in štiri mladiče, še več,« je razložil gospodar Lovske družine Udenboršt Matija Janc. Lovci so po tem, ko so policisti in delavci Darsa zaprli avtocesto, temeljito pregledali obcestna jarka na obeh straneh. »Našli smo kar nekaj sledi, ugotovili, kje so svinje prišle na cesto in kje potem z nje spet odšle nazaj v gozd. Nevarnosti na tem delu ceste ni,« je po končani akciji še dodal Janc. Dva povožena mladiča so lovci odnesli do svoje postojanke, nato pa so jih odpeljali na primerno uničenje.

Da divje živali prečkajo avtocesto na tem koncu, sploh ni tako neobičajno, smo še izvedeli pri lovcih. Avtocesta je namreč pred dvema desetletjema presekala njihovo naravno pot in tudi po vsem tem času se živali na ta tujek očitno še vedno niso navadile. Pred dvema letoma so imeli podoben primer povoženih divjih svinj.

Za zaprtje avtoceste so se po posvetu z lovci odločili policisti in odgovorni na Darsu. Policisti tudi zato, ker je spomin na nedavno hudo in tragično nesrečo, ko sta zaradi napačne smeri vožnje umrla dva Jeseničana, še preveč svež. »Seveda, tvegati ne smemo ničesar. Bolje, da zapremo cesto in res poskrbimo, da je vožnja varna, kot pa da pride do nesreče,« je potrdil Bojan Kos, tiskovni predstavnik PU Kranj.

Skoraj vsak dan ena povožena žival

Na Darsu imajo z »bližnjimi srečanji živalske vrste« kar precej izkušenj. Samo na odseku med Vodicami in Brezjami, za katerega skrbi avtocestna baza Podtabor, vsako leto poberejo tudi do tristo povoženih živali! Seveda je največ mačk in ježev, a so pogosto na cesti tudi kune, lisice, zajci, srne in seveda tudi divje svinje. »Letno poberemo med 25 in 30 povoženih srn, divjih svinj pa je bilo v zadnjih treh letih šest. Štiri v dveh primerih pred dvema letoma in ti dve današnji. Za divjad ograja ni nobena prava ovira. Divje svinje skopljejo luknjo pod ograjo, na lastne oči pa sem že videl, kako je 190 centimetrov visoko ograjo preskočila srna,« je povedal vodja te baze Milomir Dejanovič. Delavci Darsa vsak dan iz avtomobila pregledajo, ali je ograja ob avtocesti kje poškodovana. Enkrat na mesec pa tudi peš povsod tam, kjer se poškodbe iz avtomobila ne opazijo.

»Za ukrep zaprtja avtoceste smo se odločili prvič, a je bil res nujno potreben. Razložili so nam, da se živali čez dan potuhnejo v grmovju in pridejo ven spet ponoči. Povsem lahko bi se tako zgodilo, da so svinje nekje ob avtocesti in bi ponoči spet šle čeznjo in lahko bi prišlo do zelo hude nesreče s tragičnimi posledicami,« je še dejal Dejanovič.

Na Darsu prosijo vse voznike, da če opazijo divjad na cesti, ravnajo nadvse previdno, upočasnijo vožnjo, vklopijo vse štiri smernike in, ko se lahko varno ustavijo, o tem obvestijo policiste oziroma center za obveščanje.