Za vse, ki se odpravljajo na pot z vlakom, je priporočljivo, da na spletni strani Slovenskih železnic v rubriki Ovire v prometu natančno preverijo, kateri vlaki ne vozijo oziroma ob kateri uri s postaj odpeljejo nadomestni vlaki. Odhodi so namreč ob različnih urah, kot so jih sicer potniki vajeni. Tako denimo na progi Celje–Maribor namesto vlaka 14, ki bi sicer odpeljal iz Celja ob 9.10, vozi vlak 158, ki s postaje odpelje osem minut pozneje. Na progi med Celjem in Poljčanami pa namesto vlaka, ki je običajno odpeljal ob 6.35, vozi nadomestni vlak, ki ima odhod deset minut prej.

Po obnovi bodo lahko vlaki hitrejši

Nadomestni avtobusi v Mariboru stojijo na severni strani postaje pred centralno postavljalnico, na Pragerskem pred zgradbo Pošte Slovenija, v Poljčanah in Slovenski Bistrici za postajnim poslopjem in v Celju zraven postajnega poslopja na avtobusni postaji. V času spremenjenega potniškega prometa lahko potniki kupijo vozovnice na vseh ustaljenih prodajnih mestih. Pri tem je treba poudariti, da tudi za nadomestne avtobusne prevoze veljajo vozovnice za vlake. Med Ljubljano in Celjem namesto vlakov ICS vozijo garniture vlakov desiro, zato je za te prevoze cena vozovnice nekoliko nižja, pred potovanjem pa ni treba rezervirati sedežev.

Tiskovni predstavnik Slovenskih železnic Janez Krivec nam je pojasnil, da bo obnova proge bistveno povečala varnost prometa na tem odseku in omogočala vožnje težjih vlakov in lokomotiv. Na obnovljeni progi bo dovoljena višja hitrost vlakov, vgrajene bodo tudi določene tehnične komponente, ki bodo neposredno omogočile večjo prepustnost proge.

Zaradi rednih vzdrževalnih del je nekoliko spremenjen tudi potniški železniški promet na drugih progah. Med Prvačino in Sežano bodo nadomestni vlaki in avtobusi vozili od 13. do 17. oktobra in od 20. do 24. oktobra, med Novim mestom in Mirno Pečjo pa do petka.

Sanacija proge Ljubljana–Koper

Začasna sanacija železniške proge Ljubljana–Koper, ki je bila poškodovana v februarski ujmi, naj bi bila končana do prihodnjega poletja, dokončna sanacija, ki vključuje tudi vse postajne tire in drugo postajno infrastrukturo, pa približno do konca leta 2015. Potniški vlaki v Koper še vedno ne vozijo. Namesto vlakov je organiziran nadomestni avtobusni prevoz, za katerega veljajo vozovnice za vlake. Kot je znano, je bila zaradi ujme oziroma žledoloma najbolj poškodovana proga med Borovnico in Pivko, kjer je vozna mreža za napajanje električnih vlakov tako rekoč popolnoma uničena.

»Naši zaposleni so v zelo težavnih razmerah v najkrajšem času usposobili proge po vsej Sloveniji. Med Koprom in notranjostjo sta bila z začasnimi rešitvami oba glavna tira usposobljena za vožnje dizelskih lokomotiv. Kot zanimivost lahko omenim, da se takrat kljub izrednim razmeram nobena ladja, ki je bila namenjena v Koper, ni preusmerila v drugo pristanišče,« poudarja Krivec.

Do zdaj so Slovenske železnice dokončno sanirale električno vozno mrežo med Pivko in Prestrankom ter začasno sanirale električno vozno omrežje na postajah Pivka in Prestranek ter na odseku proge med Rakekom in Logatcem. Trenutno dela potekajo na vozni mreži med Prestrankom in Postojno, Postojno in Logatcem ter Logatcem in Verdom, kjer izvajajo celotno elektrifikacijo proge, gradijo temelje vozne mreže in postavljajo nove konstrukcije vozne mreže. Odsek proge med Borovnico in Prestrankom za zdaj še ni elektrificiran. V začetku novembra naj bi elektrificirali odsek od Prestranka do Rakeka. Za ponovno vzpostavitev prometa so na Slovenskih železnicah morali sprejeti številne ukrepe. Med drugim so v skladu s sklepom vlade ter ministra za infrastrukturo in prostor poskrbeli za nadomestne avtobusne prevoze, kar je bilo z organizacijskega vidika izjemno velik zalogaj.