Že enajsti Mesec oblikovanja, ki ga organizira zavod Big, s podelitvijo nagrad za oblikovalske presežke pa se je uradno začel v ponedeljek zvečer, letos poteka pod geslom »Možno je«. Prireditev je že drugič po vrsti umeščena v tako imenovano Mesto oblikovanja, ki so ga iz kartona zgradili v prostorih nekdanje tiskarne Mladinske knjige za Bežigradom, v njenem okviru pa ta teden v sodelovanju z Gospodarskim razstaviščem prvič poteka tudi Design Week Ljubljana. Ta ponuja predavanja, okrogle mize in večerne dogodke, na katerih se bo zvrstilo 80 predavateljev iz Slovenije in tujine.

Mesec oblikovanja, na katerem prireditelji pričakujejo okoli 20.000 obiskovalcev, tokrat ponuja kar 13 razstav, med njimi so Znamke in znamenja (ta predstavlja oblikovanje v jugovzhodni Evropi z več kot 150 razstavljalci), Plus (kakovostne slovenske oblikovalske rešitve), Muze (umeščanje starin in umetnin v sodobne ambiente), Tapas (potujoča razstava, ki predstavlja oblikovanje za hrano v Španiji), Identiteta (modno oblikovanje), Dober tek (slovensko oblikovanje za hrano), Les v mestu, Mala arhitektura in druge.

Na ponedeljkovem odprtju je nagrado brezčasni prejel oblikovalec Marjan Žitnik za ročno baterijsko svetilko Z 14, ki jo je leta 1979 izdelal za podjetje Iskra, nagrade perspektivni za prepoznavne dosežke mladih oblikovalcev in arhitektov so prejeli Diana Savković in Anže Koren s fakultete za arhitekturo, Tjaša Avsec in Sara Valenci z naravoslovnotehniške fakultete, Nina Vavpetič, Nataša Travnikar, Mojca Cesar, Ema Babošek in Erika Piženta s fakultete za dizajn ter Breda Klančič z akademije za likovno umetnost in oblikovanje. Za interier, ki meri manj kot 100 kvadratnih metrov, je nagrado prejel ETI – predstavitveni prostor, ki so ga zasnovali v biroju RIBA Rupnik in Brodar arhitekti, za interier, ki meri več kot 100 kvadratnih metrov, pa je bilo nagrajeno Kongresno-kulturno središče Dominikanski samostan Ptuj, ki so ga zasnovali v biroju ENOTA. Nagrado za oblikovanje leta je prejel izpušni sistem Akrapovič Evolution Line (Titanium) za ducati 1199 panigale. kul