Ebola v druge dele sveta večinoma potuje z letalom. Kljub številnim pregledom na letališčih, merjenjem telesne temperature in izpolnjevanju vprašalnikov se veliko bolnikov (ne)hote zaznavanju na letališču izogne, saj med potovanjem še ne kažejo simptomov hemoragične mrzlice, na vprašanja pa ne odgovarjajo po resnici. Ker je inkubacijska doba virusa tudi do nekaj tednov, lahko v tem času okuženi pripotujejo kamor koli.

Znanstveniki z britanske Univerze Lancaster so na podlagi vzorcev širitve ebole in podatkov o letalskih povezavah napovedali, da obstaja petinsedemdeset odstotkov možnosti, da se ebola do konca oktobra razširi v Francijo, in petdeset odstotkov možnosti, da se do takrat razširi tudi v Anglijo.

Če bi število letov zmanjšali, bi se po mnenju nekaterih strokovnjakov zmanjšala tudi možnost za prenos ebole v druge države. Francija je po napovedih najbolj kritična, ker ima najpogostejše letalske povezave s trenutno najbolj okuženimi državami zahodne Afrike. London se je visoko na lestvici tveganja znašel zaradi velikosti svojega letališča, saj je eno največjih na svetu. Očitno bo širjenje bolezni treba resneje obravnavati, saj se je v Španiji ebola pojavila kljub napovedim znanstvenikov, da ima ta država le nekaj več kot desetodstotno možnost za pojav hemoragične mrzlice.

Krivi so pomanjkljivi standardi

Iz Madrida so v ponedeljek sporočili, da se je medicinska sestra, medtem ko je zdravila bolnika, ki sta pripotovala iz zahodnoafriških držav, okužila z virusom ebole. Da je do tega prišlo, sta po mnenju strokovnjakov kriva slaba zdravstvena oprema in pomanjkljivo sledenje preventivnemu protokolu.

Po poročanju španskega časnika El País naj bi bila »kriva« neustrezna zaščitna oblačila, ki jih zdravstveni delavci nosijo med zdravljenjem bolnikov v izolaciji. Iz madridske bolnišnice so sporočili, da zaščitne obleke niso dosegale standardov, ki jih zahteva Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

Okužena medicinska sestra je sodelovala pri zdravljenju dveh bolnikov, okuženih z ebolo, oba pa sta umrla konec prejšnjega meseca. Osebje iz madridske bolnišnice je opozorilo tudi na dejstvo, da so odpadke iz sob umrlih bolnikov iz bolnišnice odnesli prek dvigala, ki ga uporablja vse zdravstveno osebje.

Zato je evropska komisija včeraj pozvala špansko ministrico za zdravje, naj pojasni, zakaj se niso dosledno držali preventivnih ukrepov, ki so jih sicer dolžne sprejeti in upoštevati vse države Evropske unije.

Ko je okužena Španka začela kazati simptome, ni bila v bolnišnici, zato zdaj preiskujejo mrežo vseh možnih stikov, ki jih je imela, da bi zajezili širjenje virusa. V izolacijo so že sprejeli tudi njenega moža.

Odprte meje – možnost hitrega širjenja

Po poročanju tujih medijev lahko k širjenju ebole prispeva tudi svobodno gibanje v EU z drugimi, ne samo letalskimi prevozi, saj bi nevede okuženi z ebolo v inkubacijski dobi virus lahko prenesli še v druge države.

Kljub temu da se virus širi hitro, pa zdravstveni strokovnjaki pomirjajo, da ebola za razviti in bogatejši svet ne bi smela biti tako usodna kot v Afriki. V Evropi ljudje ne živijo na izrazito gosto naseljenih območjih, prav tako je okolje, ki je v Afriki za širitev virusa zelo ugodno, popolnoma drugačno.

Svetovna zdravstvena organizacija in tudi naše zunanje ministrstvo za zdaj še nista prepovedala potovanj v najbolj prizadete države. British Airways in Emirates airlines sta nekatere lete ukinila na lastno pobudo, ne pa zaradi priporočil za to pristojnih institucij.

Čeprav je virus že v Evropi, pa po mnenju dr. Nuške Čakš Jager z Nacionalnega inštituta za javno zdravje ocena tveganja za Slovenijo ostaja nizka. »Z navodili za ukrepanje ob morebitnem sumu na ebolo je seznanjena strokovna javnost, pripravljeni so tudi postopki ukrepanja na letališču in v pristanišču. Usklajene so tudi službe, ki bi sodelovale ob morebitnem sumu na ebolo ob vstopu v državo.«

Od osemdesetih let prejšnjega stoletja pa do danes je ebola izbruhnila približno dvajsetkrat. Vseh dvajset izbruhov je skupno terjalo približno polovico vseh smrtnih žrtev, ki jih je virus zahteval v zadnjih sedmih mesecih, po zadnjih podatkih naj bi zaradi ebole umrlo več kot tri tisoč ljudi.