Iz mesečnega poročila Ljubljanske borze je razvidno, da je bilo septembra sklenjenih za dobrih 93 milijonov evrov poslov. Le-to uvršča september na prvo mesto po prometu v letu 2014. Med prometnejšimi delnicami je bila seveda tako kot vedno Krka, vendar pa lahko opazimo tudi veliko zanimanja za delnice Pivovarne Laško, ki so ob uspešno končanem prevzemu Mercatorja, izstopu bank iz lastniške sestave ter špekulacijah, da bo pivovarna kmalu dobila novega lastnika, pridobile več kot 25 odstotkov.

Med pomembnejšimi dogodki preteklega tedna je vsekakor pogovor predsednika vlade Mira Cerarja za Reuters, v katerem je napovedal, da bo vlada v prihodnjih dneh nadaljevala postopek prodaje 72,75-odstotnega deleža Telekoma Slovenije. S tem naj bi se predvidoma v teh dneh seznanili tudi nadzorniki Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki sicer nadaljuje prodajo nacionalnega telekomunikacijskega operaterja. Ideja, izražena v predvolilni kampanji o razdelitvi družbe na infrastrukturni in storitveni del ter prodaja le slednjega, je tako opuščena, kar je vsekakor pozitivno. Delitev družbe, ki je med vlagatelje vnesla precej negotovosti, bi proces privatizacije dodatno zavlekla, predvsem pa bi obremenila tudi tekoče poslovanje družbe.

Za nadaljevanje tempa na Ljubljanski borzi je pomembna zaveza, da bo vlada nadaljevala prodajo tudi drugih državnih naložb, ki so na prednostnem seznamu za privatizacijo. Poleg Telekoma so to še deleži v družbah Adria Airways, Adria Airways Tehnika, Aero, Elan, Nova KBM, Cinkarna Celje, Gospodarsko razstavišče, Paloma, Terme Olimia Bazeni, Unior in Žito. V stanju, v kakršnem je trenutno država, si ne moremo privoščiti izgube ugleda med tujimi strateškimi vlagatelji.