S tem želijo turistični veljaki dokazati, da Hrvaška ni zgolj dežela morja in sonca, ampak je država, v kateri lahko 365 dni na leto vsakdo najde nekaj zase. Gre za popolnoma novo komunikacijskomarketinško kampanjo oziroma program, ki zajema vso Hrvaško in ga bodo vsako leto prilagajali in preoblikovali. Cilj je okrepiti hrvaški turizem, program Hrvaška 356 bo namreč spodbujal lokalne skupnosti pri oblikovanju lastnih turističnih ponudb.

Destinacije so predstavljene na spletni podstrani portala croatia.hr, kjer so objavljene vsebine HTS, in so razvrščene glede na vsebine: kultura, vino in gastronomija, kolesarstvo, poslovna potovanja, zdravje in dobro počutje ter aktivne počitnice.

V okviru novega projekta Hrvaška 365 so interes za slovenski trg že izkazale PPS-destinacije Biograjska riviera, Krk-Crikvenica-Vinodol-Rab, Labin-Rabac in Plitviška jezera. Svojo zunajsezonsko ponudbo, s poudarkom na posebnih, avtentičnih in privlačnih turističnih produktih, so njihovi predstavniki minuli četrtek predstavili v ljubljanskem Austria Trend Hotelu.

Kjer dopust pomeni več

»Pojdite na eno od šestih razglednih točk v okolici Novega Vinodolskega in Vinodola, okrepite duha s sprehodom po Geoparku na Rabu, Ljubezenski cestici v Crikvenici ali po peščenih plažah. Obnovite življenjsko energijo v Nebeških labirintih v ozadju Novega Vinodolskega ali v Mediteranskem labirintu ljubezni v Crikvenici,« pod svoje okrilje vabi PPS-destinacija Krk-Crikvenica-Vinodol-Rab.

Enega najbolj sončnih delov Evrope ne odlikujejo le prijetno sredozemsko podnebje, topla poletja in blage zime, ampak tudi številni zakladi v notranjosti. Jesenski tedni bodo kot nalašč za obisk prireditve Dnevi oliv v Punatu na Krku (do 12. novembra), mednarodnega treking tekmovanja v Baški (18. oktober) ali Gledališke jeseni v Selcah (do 31. oktobra). Privlačni so tudi programi potapljanja v sodelovanju z Dive centrom Krk (do 25. oktobra) in številne možnosti za aktivne užitke: jadranje, paragliding in ribolov, tečaji jahanja…

Za vse želje in okuse

Za Biograjsko riviero poznavalci pravijo, da je srce Jadrana. Na svoj račun boste prišli ljubitelji robinzonskega dopusta in vsi, ki iščete nove izzive. Severnodalmatinski otok Pašman, ki leži južno od Zadra, je zaradi mednarodnega tekmovanja Škraping pravi naslov za navdušence nad trekingom, plezanjem in adrenalinom. Triatlonci konec septembra nikoli ne zamudijo preizkušnje Otok ljubezni v Sv. Filipu in Jakovu, kjer ob plavanju, kolesarjenju in teku spoznavajo lepote obale in zaledja biograjske riviere.

Ne le številni hoteli, v goste vabijo tudi kampi. V akciji Naj kamp 2014 je bil kamp Biograd, ki je idealno izhodišče za ogled Biograda in okolice Vranskega jezera ter obisk nacionalnih parkov Kornati in slapovi Krke, izbran za najboljši hrvaški kamp v kategoriji malih kampov v Dalmaciji. Mimogrede, Vransko jezero je dom več kot 235 vrstam ptic, ki jih je največ v času jesenske selitve, zato ga morate ljubitelji ptic obvezno obiskati.

Vse do 10. oktobra bo Pašman v znamenju regate Offshore Challenge 2014, od 23. do 26. oktobra pa bo Biograd gostil jesenski navtični sejem. Letos ste ju že zamudili, prihodnjega septembra pa nikar ne zamudite tradicionalne Biograjske noči (konec septembra), ki bo postregla tudi z najdaljšim zavitkom, in festivala Zbor majhnih glagoljašev na prostoru Sv. Filipa in Jakova.

Čarobnost narave

Sveže, gorsko, a zato nič manj privlačno podnebje boste našli v narodnem parku Plitviška jezera. Ena najpriljubljenejših evropskih turističnih točk, ki leži v Ličko-senjski županiji, se ponaša s šestnajstimi jezeri, ki se v slapovih zlivajo drugo v drugega. Legenda pravi, da so pod Unescom zaščitena Plitviška jezera nastala po uslišanih molitvah ljudi ob veliki suši, ko jih je Črna kraljica s pomočjo močnega deževja odrešila najhujšega… Kakor koli, obisk jezer je danes paša za prav vse čute obiskovalcev. Očarale vas bodo poučne rekreativne steze gozdnih ekosistemov, ki bodo obogatile vaš um, čudoviti razgledi na okoliške hribe, adrenalinski podvigi paraglidinga, zmajarjenja in poganjanja pedal po štirih urejenih kolesarskih stezah. Pika na i oddiha, daleč stran od hrupnega vsakdana, bo zagotovo pokušnja liške kuhinje: odlične postrvi, polnjene teletine v gobovi omaki, domačih sirov, raznih juh…

Okusno in aktivno

Gurmani boste nadvse uživali tudi v PPS-destinaciji Labin-Rabac. Svoje brbončice lahko tam razvajate v številnih restavracijah, konobah ali agroturističnih objektih, kjer vas bodo priznani kuharji razvajali tako z morskimi dobrotami kot tudi specialitetami iz divjačine, domačimi fuži, njoki in kruhom ter seveda odličnimi istrskimi vini.

Pridobljene kalorije boste lahko porabili s pomočjo pestre palete športnih užitkov. Prijetno sredozemsko podnebje ponuja številne možnosti: pešačenje, sprehod po sedmih stezah, kjer se lahko s pomočjo podrobnih zemljevidov naučite več o raznih tradicionalnih vrednotah, običajih in legendah iz dolge preteklosti Labina, Rabca in okoliških krajev, kolesarjenje, tenis, potapljanje in drugo. V prihodnjih tednih vabita v goste tudi Gledališka predstava Ljubaf (19. oktober, Labin) in likovna razstava Miljenke Šepič (do 16. oktobra, Labin).