Kar je za odraslega morda nekoristno preživeti čas, je za otroka naložba v njegov razvoj, saj v igri bolje spozna samega sebe. Obšolskih dejavnosti zato naj ne bo preveč, prvo- in drugošolčki naj bi obiskovali le eno obšolsko dejavnost, ves preostali prosti čas pa naj bo namenjen igri in razvoju socialnih stikov. Kasneje si otrok, če želi, lahko izbere več obšolskih dejavnosti, vendar v nekih mejah.

Zdrav duh v zdravem telesu

Veliko otrok se odloča, da bo del svojega prostega časa preživelo v športnem duhu, zato je vključitev v kakšno športno društvo oziroma organizacijo logična izbira. Teh v prestolnici ne manjka; otrokom in mladini so na voljo številne športne aktivnosti: od tenisa, atletike do nogometa, plavanja in še bi lahko naštevali. Med ponudniki športnih dejavnosti med drugim izstopa tudi Zavod G-rega, ki svoje storitve ponuja že 16. leto zapored. Njihove plavalne tečaje, ki potekajo vse leto, obiskuje čez 600 otrok, približno enako število otrok pa obišče tudi njihove sezonske aktivnosti – aktivne počitnice, smučanje, rolanje. Vadba poteka v več krajih, njihovim aktivnostim se otroci lahko pridružijo v Ljubljani, Trzinu, Domžalah, Kamniku, Novem mestu in Celju; največji poudarek pa je na plavalnih tečajih, ki se jih lahko udeležijo otroci od 3. leta starosti naprej.

V Ljubljani je poleg celoletnih programov staršem in otrokom na voljo tudi sodoben družinski športni center, kjer so na enem mestu zbrane otroške športne igralnice, didaktična soba, praznovalnica, wellness za starše in tri otroška igrišča.

Pestra ponudba

V prestolnici so na voljo tudi številne dejavnosti s področja kulture, umetnosti, ne manjka pa niti jezikovnih tečajev, prilagojenih za otroke in mladino. Ena od organizacij, ki v svoji ponudbi vključuje vse našteto, je Javni zavod Pionirski dom – Center za kulturo mladih, ki je v lanskem letu praznoval 50-letnico delovanja na področju izvajanja programov s kulturno-umetniškimi in jezikovno-kulturnimi vsebinami.

V lanskem letu je tečaje obiskovalo okoli 900 otrok, med drugim so bili izvedeni naslednji brezplačni programi: glasbene matineje – festivalnice, mesečne ustvarjalne delavnice v Art centru, počitniška varstva, pustna rajanja in kar sedem mednarodnih festivalov s skupno udeležbo več kot 8000 otrok in mladine. Z bogatim programom pa nadaljujejo tudi v tem šolskem letu. Za najmlajše je na voljo Čajanka muce Copatarice in brezplačno dopoldansko varstvo Čajanka pri muci, kar je novost. Brezplačno varstvo predšolskih otrok je organizirano od 9.30 do 12.30, cilji in izhodišča so poleg vključevanja otrok v družbo, aktivacija senzibilnih čutnih poti skozi vse umetniške zvrsti, vzgoja z umetnostjo in spodbujanje umetniške domišljije, spoznavanje s tujimi jeziki, redna vsebinska obogatitev s programi in dejavnostmi, ki so sestavni del programa Pionirskega doma. Najmlajšim so na voljo tudi Igralne urice v tujem jeziku, Črkarija, Kulturni laboratorij, Mladi raziskovalci, Glasbena pripravljalnica in Glasbene urice.

Osnovnošolcem so namenjene Glasbene delavnice, Plesne delavnice, Mladi raziskovalci, Filmske delavnice, Slikarske in Kiparske delavnice, učenje številnih glasbenih inštrumentov ter učenje petja z Evo Moškon.

Srednješolci ter tudi starejši pa se lahko v Pionirskem domu pridružijo Gledališkim delavnicam, se učijo igranja glasbenih inštrumentov, prav tako se lahko pridružijo številnim grafičnim in kiparskim delavnicam, s pripravami na izpite na SŠ, ALOU in FA. Več informacij o programih lahko najdete na njihovi spletni strani www.pionirski-dom.si.

Otroci dobrodošli

Galerije po navadi niso posebej postavljene za otroke, pa vendar so v mnogih galerijah otroci dobrodošli. V ta namen v Narodni galeriji skušajo stalne zbirke in razstave z različnimi izobraževalnimi in animacijskimi programi narediti dostopne, poučne in atraktivne za različne šolske in predšolske skupine. Poleg vzgojno-izobraževalnih programov, ki so namenjeni organiziranim šolskim in predšolskim skupinam, v Narodni galeriji ponujajo tudi različne dejavnosti za posamezne otroke in družine.

V stalni slovenski zbirki poteka kar enaindvajset izobraževalnih programov, namenjenih različnim starostnim skupinam, med njimi je kar pet novih.

Med najbolj priljubljenimi programi za šolarje ostaja Galova skrinja, ki ga je v polletju 2014 obiskalo več kot sto skupin šolarjev prve triade (2334 otrok). Gre za igrivo veččutno iskanje in raziskovanje Galovih priljubljenih umetnin s škratovo zeleno skrinjo. Priljubljeni ostajajo tudi obiski stalne zbirke, kjer učence in dijake motivirajo k aktivnemu opazovanju in razpravljanju o umetninah. V prvem polletju 2014 je tako stalno zbirko spoznalo 2374 osnovnošolcev zadnje triade in čez tisoč dijakov.

S septembrom so pričeli tudi z novim ciklom sobotnih delavnic za otroke, v okviru katerih teme povezujejo z nekaterimi priljubljenimi slikami stalne zbirke in z občasnimi razstavami.

V Narodni galeriji so še posebej ponosni na Galov klub, namenjen otrokom med šestim in dvanajstim letom, ki želijo v galerijo redno zahajati v prostem času. V lanskem letu ga je obiskovalo več kot 60 otrok, ki so umetnost spoznavali in ustvarjali v treh skupinah. Poleg programov za Začetnike, Nadaljevalce, Poznavalce in Ustvarjalce bodo letos uvedli še en, nov program, ki so ga za vseznalce zaokrožili pod naslovom Povezujemo umetnost.

Omeniti velja tudi progam za družinske obiske, v okviru katerega pripravljajo novo vsebino Galove skrinjice za interaktivno uporabo. Skrinjo si lahko otroci in starši izposodijo na blagajni ali v razstavnih prostorih galerije in se z Galovimi namigi odpravijo na umetnostno raziskovalno pustolovščino. V pripravi so še prenovljene rojstnodnevne dejavnosti in zanimive počitniške dejavnosti. O programih za otroke in družine pa lahko več izveste na dnevih odprtih vrat: Z igro do dediščine, ki potekajo te dni v Narodni galeriji. Sicer pa vse informacije lahko najdete na njihovi spletni strani: www.ng-slo.si.