Tako kot so različni okusi na vseh drugih področjih, tako so različni okusi tudi pri sedenju. Nekaterim bolj ustreza kompaktno sedišče z oporo hrbta in glave, drugim ležerno sedenje in mehkejši občutek. Trdoto določa polnilo, ki je vgrajeno v sedežno garnituro.

Mehkejši ali kompaktnejši občutek ob sedenju

Za mehkejši občutek sedenja se uporabljajo mehke elastične pene, ki se prilagajajo telesu. Naslonjala so pri teh lahko tudi v kombinaciji umetnega puha in perja, kar prispeva k temu, da nas sedežna garnitura dobesedno objame. Sedežne garniture z mehkejšim polnilom imajo navadno širša sedišča in so tudi bolj prostorna, po višini so nižja, zanje pa so značilne tudi bolj preprostih oblik in sodoben dizajn.

Za tiste, ki imajo radi kompakten občutek sedenja, pa so polnila navadno iz osnovnega vzmetenja in kompaktnega zgornjega sloja. Trdoti sedišča je prilagojeno tudi naslonjalo, da je občutek kompatibilen. Videz sedežnih garnitur s tršimi polnili je bolj napet in tudi linije so bolj definirane. Širina sedišča je prilagojena tako, da se hrbet lepo nasloni in omogoča pravilno obliko sedenja, pa tudi po višini so nekoliko višje ali pa so jim za podporo vratu in glave dodani vzglavniki.

Za sprostitev vse družine

Za mehkejše izvedbe sedežnih garnitur se navadno odločajo pripadniki mlajših generacij, za trše in kompaktne izvedbe pa srednjih in starejših generacij. Starejši gledajo tudi na to, da bodo lažje vstajali, da bo višina sedišča zadostna in da bo podpora hrbtu pravilna.

Ne glede na vse, pa se večina še vedno odloča za zlato sredino, torej za srednjo trdoto sedežne garniture. Srednja trdota je pogosta najboljša izbira tudi zato, ker je v družini navadno več članov, taka sedežna garnitura pa še vedno vsem zagotavlja udobno sedenje in ležanje.

Pomembno je namreč predvsem, da nas sedežna garnitura ne omejuje in da nam omogoča sprostitev, kar je ob današnjem tempu življenja še kako dobrodošlo.

Tanja Žakelj Kosmač, Pohištvo Žakelj