Po zaslugi vse večje priljubljenosti spletnega velikana Alibaba in njegovih podportalov, kot je aliexpress, pa še hongkonški dealextreme, postaja kitajski trg vse bolj priljubljen za zahodnega uporabnika, ki na vzhodu vidi priložnost za cenejše nakupe. Sinonim, »če je kitajsko, je manj vredno«, počasi izgublja veljavo, saj tamkajšnji izdelki kljub morebitni slabši kakovosti vseeno nudijo dobro, če ne celo odlično razmerje kakovost – cena.

S Kitajske prihaja tudi mobilnik Meizu MX3, ki je od nedavnega v Sloveniji na voljo za 300 evrov. Gre za relativno poceni napravo, glede na to, da je vanjo vgrajen kar 8-jedrni procesor, ki dejansko omogoča dobro uporabniško izkušnjo.

Mnogi pravijo, da je MX3 inspiracijo za zunanji videz močno črpal pri iPhonu. Ima namreč minimalistično ohišje z enim gumbom na dnu, s pomočjo katerega zapiramo aplikacije in se vrnemo na osnovno namizje.

Poleg tega je 5.1 palca velik zaslon zelo elegantno vpet v plastično ohišje, ki je obrobljeno s kančkom aluminija. Naprava ne deluje prav nič ceneno, v bistvu deluje zelo seksi in minimalistično. Zaslon po svojih zmogljivosti čisto nič ne zaostaja za konkurenčnimi tekmeci na trgu. Ima nekoliko neobičajno ločljivostno razmerje 1800×1080 s 412 ppi.

Uporaba telefona je po zaslugi hitrega procesorja in 2 GB delovnega spomina hitra, nekoliko počasnejše je zgolj odzivanje na ukaze (preklop med aplikacijami, zapiranje aplikacij, ipd). Opazi se namreč, da procesor kljub številnim jedrom ni znamke Qualcomm Snapdragon, ki sicer skrbi za odlično delovanje večine dobrih telefonov na trgu.

MX3 ne omogoča razširitve pomnilnika, vendar so na voljo modeli, ki imajo kar 128 GB vgrajenega pomnilnika. Baterija pa si zasluži grajo. Požrešni procesor namreč zahteva svoje (ob intenzivni uporabi bo polnjenje potrebno vsak dan).

V MX3 je vgrajen hvaljen audio čip Wolfson, ki nudi kontrasten zvok – težava je le v tem, da je zvočnik nameščen na zadnjo stran ohišja, kar je nekoliko »passe«. Glavna kamera na telefonu zajema posnetke z 8MP, zaradi zaslonke f/2.0 pa se dobro sooča tudi z zajemanjem v slabših svetlobnih pogojih. Za konec lahko mirno rečemo, dober telefon za takšno ceno.

Zajete fotografije: