V občinah v okolici Ljubljane večjih pretresov na volitvah ni bilo, saj so – kjer so kandidirali – ostali trdno v sedlu stari župani. Izjema so Medvode, kjer je moral Stanislav Žagar po petih mandatih, ki jih je vsakokrat dobil že v prvem krogu, priznati premoč neodvisnemu kandidatu, dosedanjemu občinskemu svetniku in predsedniku sveta krajevne skupnosti Smlednik Nejcu Smoletu.

Namesto v pisarno – na sodišče

Namesto v pisarni, v kateri je prebil skoraj 20 let, se bo moral danes Žagar zglasiti na okrožnem sodišču v Ljubljani. Po neuradnih informacijah naj bi bil dobri dve leti po pravnomočnosti obtožnice razpisan predobravnavni narok zaradi suma zlorabe uradnega položaja, ki se nanaša na sporna strokovna izleta na Irsko in v Španijo pred šestimi oziroma sedmimi leti. Tja naj bi namreč na občinske stroške potovali tudi tisti, ki do tega niso bili upravičeni in ki naj bi povrhu prejeli še dnevnice, čeprav so imeli hrano že plačano. Za dve kaznivi dejanji, ki mu ju očita tožilstvo, mu preti kazen od treh mesecev do petih let zapora.

Žagarjeva dolgoletna nasprotnica, občinska svetnica Stranke Mira Cerarja (SMC) Alenka Žavbi Kunaver, je prepričana, da so »večnega župana« odnesle številne afere, ki jih je v zadnjih dveh mandatih ugotovil občinski nadzorni odbor.

Med cerkvijo in partizani

Novi župan, 28-letni Nejc Smole, je občinski prestol zasedel s pisano in nevsakdanjo podporno druščino. Absolventa prava je predlagala lista Glas aktivnih Medvoščanov (GLAM), užival pa je še podporo DeSUS, NSi in – zanimivo – Zveze združenj borcev za vrednote NOB. Na vprašanje, kako mu je uspelo na svojo stran pridobiti dva diametralno nasprotujoča si svetovna nazora, je odvrnil, da je najbolj vesel prav preseganja delitev. »Program smo koncipirali zelo projektno, pogledali smo, kaj potrebuje občina za razvoj, svetovnonazorska prepričanja pa smo potisnili na stranski tir,« je povedal novi župan občine Medvode.

Smole je bil včasih sicer učitelj verouka v smledniški župniji, kot predsednik sveta KS Smlednik pa je zadnja štiri leta po lastnih besedah zgledno sodeloval z borčevsko organizacijo pri organizaciji prireditev. Kot nosilec njegove liste v eni od treh volilnih enot je bil za svetnika izvoljen tudi Vito Klavora, sin generalnega sekretarja zveze borcev.