Potem ko je Jernej Damjan zmagal v skupnem seštevku poletne velike nagrade v smučarskih skokih, zanj ni počitka. Po nočni vožnji se je v nedeljo zjutraj vrnil iz Klingenthala, dobrih 24 ur preživel v objemu hčerke Niki ter žene Taye, včeraj opoldne pa je že sedel v avtomobilu, s katerim se je odpeljal na trening v Predazzo, kjer bo vadil v klubski režiji SSK Sam Ihan v družbi povratnika po težki poškodbi Jureta Šinkovca in pod taktirko trenerja Simona Podrebrška.

»Poletne tekme so namenjene temu, da je prehod v zimo lažji. V načrtu ni bila skupna zmaga, ko pa se je ponudila priložnost, sem jo zgrabil. Čeprav sem osvojil poletni svetovni pokal, apetiti niso zrasli. Dobil sem potrditev, da sem konkurenčen, lovorika mi je dala motivacijo, a se zavedam, kako bo naslednji sedem tednov pomembnih, da bo vstop v zimo boljši, kot je bil lani,« je pojasnil 31-letni Ljubljančan Jernej Damjan.

»Za nobeno tekmo poletne velike nagrade se nismo posebej pripravljali, ampak smo šli na njih iz polnega treninga. Fantje so z občasnimi skoki nakazali, da so konkurenčni, vendar v seštevku je bilo to premalo, čeprav so se razmere v Klingenthalu spreminjale. Ni panike, ker imamo še veliko rezerv. Prevc je dobro začel poletno sezono, nato je veliko treniral in na zadnjih tekmah ni bil v ospredju, a to ne pomeni prav nič, saj mene zanima predvsem zima. Če primerjam pripravljenost v tem času z minulimi sezonami, smo trenutno v najboljšem položaju. A to ne pomeni, da so apetiti še večji, kot so bili v olimpijski sezoni, v kateri smo postavljali nove mejnike,« je samozavesten selektor slovenske reprezentance Goran Janus.

Nova sezona svetovnega pokala se bo začela 21. novembra v Klingenthalu v Nemčiji, Slovenija pa ima glede na kvote vse do finala v Planici pravico nastopa z vsaj šestimi tekmovalci. Strokovno vodstvo slovenske reprezentance je izdelalo načrt priprav za naslednjih sedem tednov za vsakega tekmovalca posebej. Izkušeni Jani Grilc, desna roka selektorja Gorana Janusa, pravi, da prihajajo dnevi, ko vsak šteje za dva. Večino vadbe bodo opravili v Kranju, kjer bo bazni tabor, Planici in Beljaku. Tretjega novembra se bodo vse slovenske reprezentance za štiri dni odpravile v Oberstdorf, kjer bodo testirale opremo in se prilagajale na ledeno smučino.

Trenutno kar 10 skakalcev kandidira za sedem mest v ekipi za uvodne tekme tekme na snegu, jedro ekipe pa ostajajo Damjan, Prevc, Kranjec in Tepeš. Daleč od elite je trenutno Jaka Hvala, ki nikakor ne najde prave forme vse od zmage v Klingenthalu pred skoraj dvema letoma. »Kazalo je že, da bo napredoval, pa se je znova vrnil nazaj k napakam. Gre za proces, v katerem mora biti potrpežljiv, saj ga čaka veliko dela in skokov. Tako je v življenju športnika,« je pojasnil Janus.

Čeprav v drugem delu poletne sezone ni blestel, je Prevc trenutno precej bolje pripravljen kot v minulih poletnih sezonah. »Lahko bi bilo bolje, pa tudi slabše. Čeprav sem v Klingenthalu ostal brez finala, ni razlogov za paniko, ampak bo treba še več trenirati. Fizične moči je toliko kot še nikoli, zdaj je treba to pretvoriti v tehniko, kar je naloga trenerjev,« je pojasnil Peter Prevc.