»Slabe novice se še naprej kopičijo,« je včeraj dopoldne razočarano tvitnil Jani Brajkovič, ko je bilo tudi uradno potrjeno, da njegova kazahstanska ekipa Astana ne bo nastopila na zadnji dirki sezone v koledarju WorldToura. Belokranjec je bil za petdnevno preizkušnjo Po Pekingu (od 10. do 14. oktobra) zelo motiviran, saj se je želel še zadnjič v dresu Astane dokazati v lepši luči, kot se je ob številnih nesrečnih okoliščinah to leto. Za najboljšega slovenskega kolesarja se zdi neverjetno, da je njegov najboljši dosežek letos na dirkah WorldToura 37. mesto na sobotni 108. izvedbi Po Lombardiji, 1:21 za Ircem Danielom Martinom. Peking bi bil za Brajkoviča zadnja priložnost, da bi dvignil ugled v vročem obdobju kolesarske tržnice. Kot 367. na lestvici CQ delodajalca za leto 2015 še nima.

Astana na Kitajskem ne bo nastopila zaradi zaveze spoštovanja kodeksa kredibilnega kolesarstva (MPCC). Zaradi dveh dopinških primerov v kratkem časovnem obdobju – Kazahstanca Maxima Iglinskega in njegovega brata Valentina, se ekipa prostovoljno zavezuje k odsotnosti z dirk. Od Slovencev bosta na Kitajskem nastopila borbeni Jan Polanc (Lampre), ki je bil Po Lombardiji znova v ubežni akciji, ter Luka Mezgec (Giant), lanski junak zelo znamenite etape med Trgom nebeškega miru in olimpijskim stadionom Ptičje gnezdo.

Nastop na Kitajskem je zaradi padca na sobotni legendarni klasiki in poškodbi kolena moral odpovedati Alberto Contador in tako rojaku Alejandru Valverdeju omogočil predčasno veselje z osvojitvijo lovorike zmagovalca niza WorldToura. Vseeno najboljšemu etapnemu kolesarju sezone misli lažje uhajajo v sezono 2015 kot Brajkoviču. Španec je ob včerajšnji uradni predstavitvi trase 98. izvedbe italijanskega Gira (od 9. do 31. maja) pokazal veliko zanimanja za nastop. Trasa, kjer je pet težkih gorskih etap (Mortirolo, Cervinia, Madonna di Campiglio, Sestriere) in vsaj osem bolj ravninskih sprinterskih etap, se najbolj približa Sloveniji s ciljem 13. etape v Jesolu v bližini Benetk. Prav tam bi bila nemara lahko priložnost za junaka Trsta Luko Mezgeca.

Do maja je še daleč, vendar se sedaj že kroji prihodnost tudi po drugih plateh. Tudi povabila na dirke za sezono 2015. Najodmevnejši prestop v italijanskem kolesarstvu to jesen je selitev Damiana Cunega, zmagovalca italijanskega Gira 2004, iz Lampreja v Vini Fantini. Ta ekipa, ki jo je v tej sezoni proslavil predvsem Grega Bole, bo zaprosila za licenco Pro (drugi razred) in želi dobiti povabilo za Giro. Veliko je odvisno tudi od ugleda ekipe in zasedbe. Sicer še ni znano, ali bo v tej italijanski ekipi ostal tudi Bole, ki je na robu najboljše stoterice na lestvici CQ (109.), Cunego je denimo petdeset mest nižje.

Skoraj zagotovo pa prihodnjo sezono na velikih dirkah ne bo Marka Kumpa, enega od osmih slovenskih kolesarjev letos v 18 ekipah WorldToura. Po dveh letih v danski ekipi Tinkoff Saxo je zelo blizu dogovora za vrnitev v domačo novomeško Adrio Mobil. Šestindvajsetletni Novomeščan je v tej sezoni nanizal nekaj uvrstitev med najboljšo deseterico, a kot nalašč je imel redko priložnost prav tam, kjer so prevladovali Norvežan Kristoff, Francoz Bouhanni, Francoz Nizzolo, ki so zaznamovali sprinterski del sezone, in ni stopil iz njihove sence. Kump, med navijači poznan kot Dolenjska puščica, bo močna okrepitev najboljše domače ekipe, za katero bodo še najprej vozili tudi Kristijan Fajt, Klemen Štimulak, Primož Roglič in Rado Rogina, kolikor je doslej sklenjenih dogovorov. No, tudi Brajkovič je meteorski vzpon pred desetimi leti začel v Krki Adrii Mobil. »Brajkovič za Adrio Mobil? Verjetno ima še vedno druge, boljše možnosti,« odgovarja direktor Bogdan Fink.