Omenjeni menedžer, Andy Street, je, kot se za prijateljske dežele spodobi, odkrito spregovoril o tem, kaj si misli o državi onstran Rokavskega preliva. Francija je »sklerotična, brezupna in hudo čemerna država, v kateri nič ne funkcionira, in kar je še huje, si zaradi tega prav nihče ne beli glave«. Ni povsem jasno, na temelju katerih empiričnih ugotovitev, z izjemo zavračanja Francije, da zmanjša dolg izpod magičnih treh odstotkov, ki se jih Bruselj drži kot pijanček plota, je menedžer Andy orisal Francijo, a je resnici na ljubo tem ocenam vendarle treba dodati protiutež. Da si Britanci ne bi česa domišljali.

Francija je peto največje svetovno in drugo največje evropsko gospodarstvo. Torej, pred Združenim kraljestvom. Anglija je na svetovnem nogometnem prvenstvu v Braziliji izpadla v predtekmovanju, Francija šele v četrtfinalu. Francozi so v svetovnem vrhu, ko gre za rokomet in košarko, torej športa, ki ju Britanci zaničujejo kot barbarska, res pa jih ni v najrazburljivejši igri, kriketu, in zato so zamorjeni in sklerotični. Kriket namreč krepi možgane. Samo tisti, ki doumejo pravila tega športa, pa si okrog njih niti Angleži niso čisto na jasnem, so veseli in umsko krepki.

Pojdimo naprej. V sklerotični in brezupni Franciji se Parižani z javnim prevozom peljejo za 1,7 evra, Londončani za 3,7 evra. Nesposobni in nemarni francoski študentje za šolnino plačujejo 188 evrov, veliko bolj sposobni, uspešni in razigrani britanski bruci pa 11.461 evrov. Francozi, ki nikamor ne morejo, saj jim bruto domači proizvod raste po piškavi 0,3-odstotni stopnji, za varstvo otrok plačujejo 10 odstotkov družinskega proračuna, uspešni, iznajdljivi, pridni in skrbni Britanci, ki imajo 3-odstotno rast BDP, pa morajo za varstvo otrok iz družinske denarnice pljuniti 26 odstotkov plače. V temačni Franciji, kjer nič ne deluje, ima 140.000 Britancev svoje poletne hiške in vile, v Veliki Britaniji pa ima hišo, kolikor je doslej znano, samo francoski trener londonskega Arsenala Arsene Wenger. Vsekakor je treba priznati, da imajo v duhamorni in brezupni Franciji boljša vina, kot jih pridelajo na gričkih okrog Sheffielda, in da so Francozi skoraj enako (ne)srečni kot Britanci (prvi so na 25., drugi na 22. mestu svetovne lestvice srečnih narodov). Francoski hitri vlaki (Pariz–Lyon) že leta vozijo 320 kilometrov na uro, britanski privatizirani pa 225. 49 odstotkov državljanov sklerotične, brezupne in čemerne Francije je predebelih, takšnih pa je v napredni, razviti, veseli in organizirani Veliki Britaniji 67 odstotkov. Najbrž od sila zdravega fish and chipsa. Menedžer Andy se je že opravičil za svojo strokovno analizo sosednje prijateljske Francije.