Damjan je poletno sezono odskakal podobno kot lani, le da letos, kot pravi, na zadnji tekmi ni imel smole z vetrom. Lani je na zadnji tekmi izgubil skupno zmago poletja, letos pa je bilo že pred finalom v Klingenthalu jasno, da mu zmage ne more več odvzeti nihče.

"Kljub uspehu bi rad poudaril, da pred poletno sezono skupna zmaga ni bila moj cilj. Moj cilj je bil, da uspešno odskačem drugi del poletja. A potem je bilo ob rojstvu hčerke Niki vse tako v redu, da sem se lahko ekipi priključil že v Einsiedelnu. Vem, da potrebujem tekme na visoki ravni, da padem v ritem in je prehod v zimo lažji," je o uspešnem poletju povedal Damjan.

Dokazal, da zmore in da si je zmago zaslužil

"A na koncu se je vse skupaj tako lepo izteklo, da mi je uspelo osvojiti skupno zmago. To mi veliko pomeni po lanskem poletju, ko sem imel prav tako skupno zmago na dosegu roke, pa sem jo na zadnji tekmi izgubil. Zelo sem vesel, da mi je letos končno uspelo. Vendar pa moji apetiti za zimsko sezono kljub temu uspehu ostajajo enaki. Je pa ta skupna zmaga zame dokaz, da zmorem, in obenem velika motivacija za naprej," je razkril Damjan, ki mu veliko pomeni tudi četrto mesto na zadnji tekmi v Klingenthalu: "Tega nastopa sem še posebej vesel, saj sem v popolni konkurenci dokazal, da sem si zmago res zaslužil, ne pa, da sem zmagal le zato, ker sem morda nastopil na več tekmah kot drugi."

"Po lanskem ne najbolj posrečenem prehodu iz poletja v zimo sva z mojim trenerjem Simonom Podreberškom opravila analizo in ugotovila, da je bila lanska napaka ta, da sva predolgo v zimo 'vlekla' kondicijo na preveč visoki ravni, tako da sem bil na uvodnih tekmah zime preveč utrujen. Letos bova nekoliko prej spustila ritem, da bom prve tekme pričakal bolj sproščen," je še pojasnil Damjan.

Lanišek Sloveniji priboril sedmega skakalca

Skakalce zdaj do začetka sezone svetovnega pokala čaka še sedem tednov treningov. Večino jih bodo opravili doma v Kranju, 3. novembra pa bodo skakali na ledeni smučini v Oberstdorfu. "Poletna sezona je bila za nas zelo dolga, saj smo tekme začeli že julija. Naši cilji niso bili vezani na veliko nagrado, saj je naš glavni fokus zima, ki jo začnemo 21. novembra. Čez poletje se je na tekmah izmenjalo kar 15 skakalcev, od tega jih je 11 osvojilo točke. Veseli smo, da nam je Anže Lanišek prek celinskega pokala priskakal sedmo kvoto za zimo, tako da bomo v sezono svetovnega pokala startali s sedmimi skakalci," je pojasnil glavni trener reprezentance Goran Janus.

Grilc: Končna slika poletja je zelo lepa

"Fantje so skozi celotno poletje kazali veliko motivacijo. Treningi so bili trdi, kar se zdaj malo pozna tudi na tehniki. Super, da je Jerneju uspela skupna zmaga, tako da je končna slika poletne sezone zelo lepa," je dejal eden od trenerjev reprezentance Jani Grilc.

"Fantje so fizično zelo dobro pripravljeni in zdaj nas do začetka zimske sezone čaka obdobje, ko bo vsak dan treninga štel za dva, vsak bo izjemno pomemben," je poudaril Grilc, Nejc Frank pa je dodal, da bodo zadnje tedne izkoristili ne le za piljenje tehnike, temveč tudi za zadnje preverjanje opreme za svetovni pokal: "Do zime je še dovolj časa, da se izpili tehnika. Poleg tega bomo dodobra testirali tudi opremo, da ne bo kakšnih presenečenj."