Predsedujoča odboroma za energijo in za okolje, ki sta zaslišala Bratuškovo, Poljak Jerzy Buzek in Italijan Giovanni La Via, sta bila po zaslišanju zadržana, češ da je treba počakati na sestanke koordinatorjev v odborih. Koordinator EPP v odboru za energijo Krišjanis Karinš ocenjuje, da je bil to »presenetljivo šibek nastop kandidatke za odgovoren položaj podpredsednice komisije«. »Alenka Bratušek je bila v odgovorih preveč splošna. Ni nas uspela prepričati, da ima proevropsko bilanco, potrebno za prodor zelo potrebne energetske unije. Energija terja več ambicije,« je dodal Karinš.

»Najslabši nastop doslej«

Koordinator EPP v odboru za okolje Peter Liese je prav tako kritičen. »Odgovori Alenke Bratušek so bili večino časa nekonkretni«, predvsem v primerjavi s kandidatom za komisarja za podnebno ukrepanje in energijo Miguelom Ariasom Canetejem, je dejal.

Še bolj kritičen je bil po zaslišanju poslanec iz vrst evropskih socialistov Matthias Groote, ki je nastop Bratuške ocenil kot najslabši doslej. »Nastop je bil res slab. Nobene priprave ni bilo. Moram reči, da je to provokacija,« je bil oster. Očital ji je na primer, da ni niti enkrat v treh urah omenila trgovanja z izpusti.

Kritičen je bil tudi evropski poslanec iz vrst Zelenih Claude Turmes, ki je povedal, da Bratuškova nanj ni pustila dobrega vtisa, in ocenil, da tudi na večino njegovih kolegov ne. Potrebujemo vodstvo na področju energije in podnebnih sprememb, na tem zaslišanju smo dobili ravno nasprotno, je menil.

»Je žrtev notranjih bitk, a vendarle, ko poslušam njene odgovore, je res, da se veliko ponavlja in njeni odgovori niso natančni. Lahko razumem, od kod prihajajo kritike,« je ocenila Annika Hedberg iz bruseljskega think tanka European Policy Centre. »Upala sem, da bo bolj specifična. Očitno je njeno znanje pomanjkljivo in njeni odgovori niso dovolj poglobljeni,« je še dodala.

»Za vse projekte morajo veljati enaka pravila«

Bratuškova je na vprašanje, kakšen bo njen odnos do Južnega toka in Nabucca, odgovorila, da vselej je in vedno bo zagovarjala stališče, da morajo za vse projekte veljati enaka pravila, je odgovorila. Evropski poslanec Marian-Jean Marinescu (EPP), ki je zastavil vprašanje, je ob tem izpostavil problem dobivanja plina od Rusije glede na aktualne razmere ter poudaril, da bi zelo cenil »jasen, ne propagandni odgovor«.

Bratuškova je povedala, da bi bil Nabucco dober projekt za Evropo, za povečanje neodvisnosti od enega dobavitelja, a so se vlagatelji odločili, da jih ta projekt plinovoda ne zanima, tako da za zdaj kaže, da tega projekta ne bo, in sicer ne zaradi Evropske komisije, temveč zaradi investitorjev.

V povezavi z Južnim tokom pa je dejala, da je res, da bi v tem primeru plin dobivali od enega dobavitelja, od katerega smo že odvisni, bi se pa povečala diverzifikacija poti.

Naslednjih pet let bo ključnih za Evropsko unijo

Bratuškova je prepričana, da bo naslednjih pet let ključnih za Evropsko unijo. Želi si dobrega sodelovanja med Evropskim parlamentom in Evropsko komisijo. Bratuškova pravi, da ji je v veliko čast, da je danes kandidatka za evropsko komisarko. »Zagotoviti moramo energetsko varnost in trajnostno rast,« pravi.

Predsednica vlade je postala v enem težjih obdobji Slovenije in poskrbela, da je Slovenija zdaj na pravi poti, se je pohvalila. Glede slovenskega kandidata za komisarja je dejala, da v Sloveniji ni bilo konsenza o enem kandidatu, zato je bil v Bruselj poslan seznam s tremi imeni, na koncu je izbral Jean-Claude Juncker - to so dejstva.

Ključna bo vzpostavitev energetske unije

Skupni izziv bo vzpostavitev energetske unije. Ni samo Slovenija povezana z veliko tveganji na področju energetike. Evropa bo morala na tem področju narediti veliko. Pomembno pri tem bo sodelovanje, pravi Bratuškova. »Danes smo odvisni le od enega dobavitelja zemeljskega plina, pa še ta prihaja iz tujine.«

Vzpodbujati moramo rabo obnovljivih virov energije, okrepiti javno ozaveščenje, okrepiti moramo trajnostni razvoj in zeleno rast ter doseči cilje do leta 2020. Bratuškova se zaveda, da je danes odnos z Rusijo pomemben, vendar to ni vse. Ne smemo pozabiti na dolgoročne izzive. Trdno verjame, da nujno potrebujemo močan notranji energetski trg in manjšo odvisnost od uvoza.

Pomembno bo sodelovanje

Bratuškova je tako zaključila svojo predstavitev, prvo vprašanje pa se je nanašalo na to, zakaj je zavrnila evropsko finančno pomoč v času, ko je bila premierka. Bratuškova je odgovorila, da odobrava obstoj finančne pomoči na evropski ravni, a pravi, da je Slovenija dokazala, da je sama sposobna rešiti svoje težave in ni bila naslednja v vrsti držav, ki so padle na kolena.

Kakšne bodo naloge in cilji Bratuškove? Zaveda se, da je veliko pomislekov glede organizacije nove komisije, a je prepričana, da bodo z delom prepričljivi in učinkoviti. Sama bo koordinirala dela komisarjev, da bi združili cilje s posameznih področji v enoten cilj, je dejala Bratuškova.

V naslednjih letih bo po mnenju kandidatke za komisarko pomembno zmanjšanje porabe, izboljšanje varnosti, prehod na nizkoogljično družbo, pa tudi manjša odvisnost in izboljšanje infrastrukture, ob tem pa je treba krepiti skupni nastop pri mednarodnih partnerjih.

Še enkrat je poudarila, da bo za uresničevanje vseh ciljev zelo pomembno sodelovanje držav članic, brez tega bo težko kaj narediti. Njena prizadevanja bodo šla v smeri, da bo Evropa postala vodilna v rabi obnovljivih virov energije.

Ob postavljanju vprašanj ji nekateri izpraševalci očitajo, da je premalo konkretna in govori o splošnih zadevah, s katerimi so vsi seznanjeni, malo pa o svojih konkretnih načrtih.

KPK ni ugotovila znakov korupcije

Vselej spoštujem zakone, sem velika legalistka in daleč od tega je, da bi imel postopek imenovanja kandidata za komisarja kakršne koli znake korupcije, in to je ugotovila tudi komisija za preprečevanje korupcije, je dejala slovenska komisarska kandidatka za podpredsednico za energetsko unijo Alenka Bratušek na zaslišanju v Evropskem parlamentu.

Tako je odgovorila na vprašanje evropskega poslanca Ashleyja Foxa iz vrst Evropskih konservativcev in reformistov, naj pojasni, ali je res, da je nova vlada sprožila etično preiskavo glede postopka imenovanja komisarskega kandidata, in zakaj ni dvignila pošte KPK. Glede na to, da se zdi, da veste tako malo o energetskih temah, bom vprašal nekaj, kar veste, je bil kritičen poslanec.

Bratuškova: spoštujem zakone

Bratuškova je odgovorila, da ni nova vlada predlagala postopka, temveč se je KPK glede na vsa medijska poročanja odločila preveriti postopek imenovanja kandidata za komisarja.

Sem velika legalistka, vedno spoštujem zakone, nikoli nisem bila v navzkrižju z zakonom, največ, kar sem kdaj dobila, je bila kazen zaradi parkiranja in prehitre vožnje, je dejala.

Velika borka proti korupciji

»Nikoli do zdaj nisem prišla navzkriž z zakonom, sem velika borka proti korupciji,« je še poudarila Bratuškova in evropskim poslancem povedala, da si je kot premierka prizadevala za dodatna sredstva za boj proti korupciji.

Na vztrajanje evropskih poslancev, ali bo odstopila, če bodo ugotovljene nepravilnosti, je dejala: »V tem primeru nobena od institucij ni ugotovila, da bi šlo za kakršno koli korupcijo, kot se je v teh hodnikih v zadnjih dneh govorilo.« K temu je dodala, da je na pogovoru pri KPK dobila zagotovilo, da pravzaprav proti njej osebno ne teče noben postopek.

(Foto: AP)

Nobenega problema nimam, da se postopek preveri, v skladu z zakonom sem pošto prejela, ravnala bom, kot od mene zahteva zakon, daleč od tega, da bi imel ta postopek kakršne koli znake korupcije, in to je ugotovila tudi ta komisija, je poudarila.

Kakšne pesmi je pela

Evropska poslanka iz Hrvaške Dubravka Šuica iz EPP je Bratuškovi očitala prepevanje komunističnih pesmi in protievropske izjave.Bratuškova je pojasnila, da je posnetek nastal ob obeležitvi državnega praznika dneva osvobodilne fronte in da je pesem, ki jo je prepevala, antifašistična.

Tudi Evropa temelji na podobnih vrednotah, tako da se mi zdi, da se mi ni treba zaradi tega prav nič opravičevati, je dejala in dodala, da sama nikoli ni bila članica nobene komunistične stranke.

Ob tem je še dejala, da doma posluša prav nasprotne očitke, češ da je preveč evropsko usmerjena, da je preveč poslušala navodila Bruslja in da bi se morala bolj postaviti po robu.

Plin iz skrilavca, jedrske elektrarne

Alenka Bratušek je na zaslišanju v Evropskem parlamentu poudarila, da pridobivanje plina iz skrilavca zahteva natančne ocena vpliva na okolje. Da bi uveljavljali enak plan kot je v ZDA je nemogoče, saj je Evropa bolj poseljena, je pojasnila.

O jedrskih elektrarnah ni bila konkretna, je pa izpostavila stresne teste in nujnost, da so elektrarne varne.

Na Twitterju vrsta kritik

Pestro je tudi na twitterju, kjer uporabniki komentirajo zaslišanje: #Bratusek in #EPhearings2014

Bratuškova med kandidati, o katerih so evropski poslanci izražali največ pomislekov

Bratuškova je bila pred zaslišanji poleg Britanca Jonathana Hilla, Madžara Tiborja Navracsicsa in Španca Miguela Ariasa Caneteja med kandidati, o katerih so evropski poslanci izražali največ pomislekov, predvsem v povezavi s procesom njenega imenovanja.

Ustni izpit čaka danes tudi Latvijca Valdisa Dombrovskisa, kandidata za podpredsednika za evro in socialni dialog, Estonca Andrusa Ansipa, kandidata za podpredsednika za digitalni enotni trg ter visoko zunanjepolitično predstavnico, Italijanko Federico Mogherini.

Pozitivno oceno je doslej dobilo 15 od 20 kandidatov za komisarje in ena kandidatka za podpredsednico.

(Foto: Luka Cjuha)

Evropski mediji: energetska unija bo izjemen izziv za Bratuškovo

Več evropskih medijev je pred današnjim zaslišanjem Alenke Bratušek v Evropskem parlamentu pisalo o slovenski kandidatki za podpredsednico Evropske komisije, pristojni za energetsko unijo. Agencija Agence Europe je izpostavila, da bo energetska unija za Bratuškovo velik izziv, bruseljski tednik European Voice pa je pisal o spornosti njenega imenovanja.

Tiskovna agencija EU Agence Europe je v soboto poročala, da bo energetska unija izjemen izziv za Bratuškovo, ki bo morala voditi in usklajevati delo številnih prihodnjih komisarjev.

Ob tem je omenila pismo, v katerem predsednik prihodnje Evropske komisije Jean-Claude Juncker pojasnjuje, da bo morala Bratuškova kot podpredsednica komisije izpeljati projekt prožne energetske unije z v prihodnost usmerjeno politiko glede podnebnih sprememb, voditi polno integracijo notranjega trga energije ter usklajevati dejavnosti za krepitev energetske varnosti na evropski ravni, ob čemer se bo morala v prvih treh do 12 mesecih mandata izogniti primanjkljajem energije.

Nekdanja premierka Slovenije, partnerske države v projektu Južni tok, bo tako imela zelo simbolen položaj v času velikih napetosti v odnosih z Rusijo, ocenjuje Agence Europe. Ob tem omenja dosedanje izkušnje Bratuškove, pa tudi njeno samokandidaturo na seznamu treh kandidatov za Evropsko komisijo, ki je ujezila tudi novega premierja Mira Cerarja.

Slabo znanje angleščine in pomanjkanje izkušenj

European Voice je po drugi strani pisal predvsem o samoimenovanju Bratuškove za slovensko komisarsko kandidatko ter njenem izmikanju, da bi prejela poročilo protikorupcijske komisije o samokandidaturi. Časnik navaja, da ta zgodba v Bruslju ni požela velikega zanimanja, a ocenjuje, da bi bila lahko Bratuškova v težavah, če bo zaslišanje ušlo izpod nadzora. Omenja tudi, da je Bratuškova politično ranljiva, ker ni članica "velike koalicije" v Evropskem parlamentu, temveč je iz skupine liberalcev.

Med problematičnimi dejstvi v zvezi z Bratuškovo je European Voice omenjal njeno slabo angleščino, pomanjkanje izkušenj v resorju, ki ji je bil dodeljen, ter napovedi o imenovanju neizkušenega Jerneja Pavliča za vodjo njenega kabineta.