"Odkritja Johna O'Keefa, May-Britt Moser in Edvarda Moserja so rešila problem, ki je stoletja zaposloval filozofe in znanstvenike - kako možgani ustvarijo zemljevid okoli nas in kako lahko krmarimo skozi kompleksno okolje," je v obrazložitvi zapisal inštitut.

O'Keefe je leta 1971 odkril prvo komponento tega sistema za določanje položaja. Pri podganah je odkril vrsto živčne celice v delu možganov, imenovanem hipokampus, ki se je aktiviral, ko je bila žival na določenem kraju v laboratoriju. Podgana si je tako v svojih možganih ustvarila zemljevid sobe.

Možne koristi za bolnike z Alzheimerjevo bolezen

Leta 2005 sta nato zakonca May-Britt in Edvard Moser odkrila drugo ključno komponento možganskega sistema pozicioniranja. Identificirala sta vrsto živčne celice, ki ustvari koordinatni sistem in omogoča natančno določanje položaja in sledenje poti.

Odkritje bi bilo lahko koristno v nevromedicini, zlasti pri Alzheimerjevi bolezni, pri kateri se del možganov, odgovoren za orientacijo, poškoduje že v zgodnji fazi bolezni. "Znanje o sistemu pozicioniranja v možganih nam torej pomaga razumeti mehanizem, ki podpira uničujočo izgubo prostorskega spomina, ki prizadene ljudi s to boleznijo," je zapisal Nobelov odbor.

Uradna slovesnost bo decembra

O'Keefe in zakonca Moser si bodo nagrado v višini osmih milijonov švedskih kron (881.000 evrov) razdelili na pol, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Lani so Nobelovo nagrado za medicino prejeli Američani James Rothman, Randy Schekman in Thomas Südhof za odkritja na področju delovanja celičnega transportnega sistema.

Nagrajenci bodo prestižno priznanje tradicionalno prejeli na uradni slovesnosti 10. decembra v Stockholmu.

»To je tako noro!«

51-letna May-Britt Moser je se je na novico odzvala na Twitterju: "Še vedno sem v šoku. To je tako noro." Njen 52-letni soprog je bil v času objave dobitnikov na letalu proti Münchnu in je za nagrado izvedel šele po izkrcanju z letala.

"To je bilo res presenečenje. Sploh nisem pomislil na to, tako da mi ni bilo jasno, ko so me na letališču pričakali s cvetjem," je pripovedoval. Kot je dodal, je takrat na telefonu videl, da ga je klical sekretar žirije Göran Hansson in da je imel okoli 120 neodgovorjenih klicev.

75-letni O'Keefe je izrazil navdušenje, ko je izvedel, da je dobitnik letošnje nagrade, so objavili na uradni spletni strani Nobelovih nagrad.