Posadka bi bila med potovanjem v "globokem spancu", kar bi dosegli z že obstoječimi medicinskimi postopki, ti pa bi tudi zmanjšali presnovne funkcije astronavtov. "Globok spanec" ali torpor se sicer lahko pojavi tudi brez posebnih postopkov v primeru podhladitve.

"Terapevtski torpor v teoriji obstaja že od osemdesetih let preteklega stoletja, od leta 2003 pa se uporablja za kritične bolnike na travmatoloških oddelkih bolnišnic," je na mednarodnem astronomskem kongresu v Torontu pojasnil vesoljski inženir Mark Schaffer. "Postopke uporabljajo v večini večjih zdravstvenih centrov, in sicer za bolnike, ki jih želijo obdržati pri življenju, dokler jim ne morejo nuditi zdravljenja, ki ga potrebujejo."

Zdaj razmišljajo, da bi postopek uporabili za potovanje človeške odprave na Mars, hrano bi jim dovajali intravenozno, potovanje pa bi v najboljšem primeru v eno smer trajalo 180 dni. Doslej je bilo trajanje časa bolnikov v "globokem spancu" omejeno na teden dni, saj, kot pravi Schaffer, za kaj več ni bilo potrebe. "Za potovanje človeške misije na Mars, o kakršnem govorimo, bomo morali ta čas podaljšati na vsaj 90, morda 180 dni," je dejal.

O vsem skupaj so začeli razmišljati zaradi zmanjšanja stroškov odprave. Posadke bi lahko potovale v manjšem plovilu z manj udobja, kar bi se poznalo v kuhinji, na vadbenem orodju, manj bi potrebovali vode, hrane in obleke. Z opisanim postopkom bi težo prtljage, ki je potrebna za potovanje na Mars, zmanjšali iz 400 na okoli 220 ton.