Znanstveniki na inštitutu Wake Forest testirajo penise, vzgojene v laboratorijih, glede varnosti, funkcionalnosti in trpežnosti. Upajo, da bodo v roku petih leti dobili zeleno luč s strani ameriške zvezne uprave za zdravila (FDA) za testiranje na ljudeh.

Profesor Anthony Atala, direktor inštituta, je v laboratoriju nadzoroval vzgajanje zajčjih penisov. »Raziskave na zajcih so bile zelo vzpodbudne,« je pojasnil, »a če bi hoteli dobiti dovoljenje za testiranje na ljudeh, moramo imeti podatke o varnosti in kakovosti. Dokazati moramo, da materiali niso strupeni, natančno pa moramo razložiti tudi sam proces vzgajanja penisov.«

Od štiri do šest tednov

Penise bi vzgajali iz celic posameznikov, da bi se izognili možnosti zavrnitve organa po transplantaciji. Moški spolni organ bi v laboratoriju rasel od štiri do šest tednov. Zaradi uporabe lastnih celic pa takšen postopek ne bi bil uporaben pri operacijah za spremembo iz ženskega v moški spol. »Naš cilj je razviti organe za bolnike, ki imajo poškodovane spolne organe ali pa so se rodili z anomalijami spolnih organov,« je še dodal Atala, čigar delo financira ameriški vojaški inštitut za regenerativno medicino.

Atala, urolog kirurg, od leta 1992 pomaga otrokom, rojenim z anomalijami spolnih organov. Zaradi pomanjkanja tkiva za rekonstruktivno operacijo, dečkom, rojenim s hermafrodizmom, ob rojstvu pogosto zamenjajo spol, kar povzroči psihološke težave kasneje v življenju. »Predstavljajte si, da ste rojeni kot moški, živeti pa morate kot ženska,« je pojasnil Atala. »To je grozen problem, ki upamo, da nam ga bo uspelo rešiti,« je zaključil.

Asif Muneer z univerzitetne bolnišnice v Londonu je za Guardian povedal, da bi uspešno testiranje penisov, vzgojenih v laboratoriju, pomenilo ogromen korak pri zdravljenju moških z rakom na penisu in tistim, ki so si poškodovali svoj spolni organ. Trenutno moški penis rekonstruirajo iz tkiva, ki ga vzamejo s stegna ali podlakti, vanj pa vstavijo še penilni vsadek, ki simulira erekcijo. »Skrbi me, da bodo še vedno imeli težave z naravno erekcijo,« je izpostavil Muneer. »Erekcija je nevrofiziološki proces, ki se začne v možganih, zato me zanima, ali jim bo uspelo poustvariti tudi to funkcijo ali gre zgolj za estetitko. To bo zagotovo izziv,« je še dodal.