Obračun v drugem krogu

Toda oba kandidata za župana bosta v drugem krogu obračunala med seboj in v prvih izjavah nista skoparila z bojevitostjo. »Čestitam SDS in Branku Grimsu za uvrstitev njihovega kandidata v drugi krog,« je bil sočen Trilar, ki je tako javno razkril podporo trenutno največje stranke sedanjemu županu. Slednji je bil še diplomatsko previden, ker sta ga uradno podprli SLS in Stranka za napredek KS. Slednja je slovensko javnost opozorila nase z »mesno afero«, ko so štirje njeni svetniki nabavili na stotine kilogramov mesnin iz proračunskega denarja. No, Branko Grims (predsednik SDS v Kranju) pa je volilcem poslal poziv, naj volijo Mohorja Bogataja, čeprav uradno stranka ni imela svojega kandidata. »Maske so zdaj padle, drugi krog bo jasnejši, volilci se bodo lažje odločili,« trdi Trilar, Bogataj pa je prepričan, da je bila podpora v prvem krogu zanj znak, naj nadaljuje s še enim mandatom.

Nizka udeležba

Izstopajoče nizka udeležba volilcev in odsotnost izvedbe predčasnih volitev javne televizije sta sedanja kazalnika stanja v mestu, kjer se med listami lahko zgodi, da bo precej pomembna postala tudi SMC, ki s kandidatom Andrejem Šušteršičem sicer ni uspela, a bi bila lahko pomembna pri sestavi kranjske oblasti. Nekoč vodilna SD v Kranju plačuje davek za »nenačelne koalicije« in notranje spore. Barbara Gunčar je bila že pred samimi volitvami razočarana, ker je pričakovala bolj vsebinski predvolilni boj, ki so ga – kot je to že v navadi – krasile anonimne obtožbe na račun izzivalca Boštjana Trilarja in dejstvo, da sedanji župan razen slogana, da želi nadaljevati začeto, volilcev ni seznanil s kakšnim konkretnim programom.

Drugi krog bo torej v Kranju v znaku nagovarjanja volilcev, da sploh pridejo na volitve, in tudi obračun med novim in starim načinom vodenja kot tudi razporeditvijo politične moči. Da pa bo obračun med obema kandidatoma vroč, dokazujeta močni finančni zaledji obeh udeležencev boja v drugem krogu. To je bilo namreč jasno že po obsegu kampanje.