Na lokalnih volitvah imajo prednost aktualni župani, izzivalci največkrat zmagajo na račun tega, da volilci izbirajo »antižupana«, ker so z aktualnim nezadovoljni oziroma ga bremenijo razne afere, ovadbe, nečedna dejanja in podobno. Zato je rezultat v Kranjski Gori še toliko bolj presenetljiv.

Jure Žerjav je tri mandate preživel brez afer ali hudega nezadovoljstva občanov, a je tokrat naletel na očitno zelo močnega protikandidata. Podjetnik, turistični delavec Janez Hrovat, je namreč zbral skoraj 60 odstotkov glasov. Šlo je za spopad dveh očitno dobrih kandidatov, v katerem je zmagal boljši. »Seveda sem razočaran. Očitno so občane Kranjske Gore prepričali populizem in kapital ter ogromno število velikih plakatov ter večmesečno intenzivno druženje z ljudmi. Žal moji soobčani niso prepoznali truda v smeri evropsko usmerjene občine,« je povedal Jure Žerjav.

Dvoboj na Jesenicah

Izjemno zanimivo bo v drugem krogu na Jesenicah. Trenutni župan Tomaž Tom Mencinger je zbral 34 odstotkov glasov, za petami pa mu je humanitarec, aktivist, vodja skupine Ejga – za lepše Jesenice Ahmed Pašić. Zbral je dobrih 28 odstotkov. So Jesenice torej pripravljene na muslimana za župana? »Prezadovoljen sem. Iz nič smo naredili res veliko in Jesenice so že danes pokazale, da je multikulturno okolje dovolj, da nekoga z bosanskimi koreninami pošlje najmanj v drugi krog. Kampanja je bila podla, nad nekaterimi mediji sem hudo razočaran. Mojo mamo so lovili po dvorišču in jo spraševali o tem, kaj misli o Siriji. Upam, da bodo nehali s tem. Provokacije me ne zanimajo, hočem delati,« je dejal Pašić, ki bo z listo Za boljše Jesenice dobil tudi okoli četrtino vseh mest v občinskem svetu.

Medijsko odmeven dvoboj se je obetal v Bohinju, kjer pa novinarju in uredniku, znanemu obrazu s televizije Bojanu Travnu Bohinjcev ni uspelo prepričati. Zbral je dobrih 40 odstotkov glasov, tako da na čelu občine še vedno ostaja Franc Kramar.

Po pričakovanjih

Drugje na Gorenjskem hujših presenečenj ni bilo. Morda je javnost pričakovala tesnejši izid v Tržiču, kjer pa izzivalec Boruta Sajovica Klemen Belehar ni imel dovolj moči, da bi segel vsaj v drugi krog. Sajovičeva zmaga je bila z dobrimi 55 odstotki dovolj prepričljiva. Župan Cerkelj na Gorenjskem Franc Čebulj se je v župansko tekmo podal že šestič in že šestič je bil praktično brez konkurence. V Šenčurju sedanji župan Miro Kozelj ni več kandidiral, zato je bilo zanimivo spremljati, kdo bo njegov naslednik.