Pustoslemšek se je po dveh zaporednih mandatih letos odločil, da ne bo kandidiral. Toda včerajšnje volitve kljub temu niso potekale povsem brez njega, saj je, če lahko tako rečemo, osebno poskrbel za svojega naslednika. Kot prvopodpisani skupine volilcev je za prevzem te odgovorne funkcije predlagal Ladka Petretiča, dosedanjega podžupana in znanega kostanjeviškega podjetnika.

Stari župan izbral naslednika

S Petretičem kot kandidatom za župana smo včeraj v jesensko obarvani Kostanjevici na Krki, ki si še vedno liže rane po nedavni hudi poplavi, preživeli kar nekaj zanimivih uric. Glede na številne prijazne pozdrave ljudi, ki smo jih srečavali ob sprehodu skozi staro otoško mestno jedro, je kazalo, da smo izbrali pravega kandidata. In res smo imeli srečo, čeprav je bil volilni izid zelo tesen. Petretič je namreč nasprotnega kandidata, keramičarja Andreja Kerina - Kiča, premagal za vsega 40 glasov, kar je glede na reference enega in drugega predstavljalo kar precejšnje presenečenje. S prijatelji in drugimi podporniki je zvečer v kmečkem hramu sredi mesta nazdravil s cvičkom iz lastne kleti.

Odločilni dan se je za Petretiča začel povsem običajno. Vse, kar je naredil drugače, kot počne druge nedelje, je bilo to, da je kmalu po odprtju volišča šel oddat svoj glas in da se je tam moral nastaviti kameri lokalne televizije. Jutranji kavici s prijatelji je doma sledil nedeljski zajtrk, kjer sta mu družbo delala žena Martina in sin Lado.

Cviček pridela kar sam

»Zdaj grem naravnost v Zavode v zidanico malo pogledat, kaj se dogaja s kislinami v moštu,« nam je dejal ob slovesu. Kot vsak pravi Dolenjec ima seveda tudi sam vinograd z 800 trtami, ki ga obdeluje že skoraj 30 let. V poslovne vode ga je že zdavnaj odneslo. Najprej sta z bratom Martinom odprla avtomehanično delavnico. Martin je bil mehanik, Ladko klepar in ličar in zadeva je stekla. Leta 1999 je ob vzhodni vpadnici v mesto zgradil bencinski servis, pred sedmimi leti pa še trgovsko hišo, v kateri gosti znanega soseda.

Nekaj Kostanjevičanov smo povprašali, katerim dejanjem ali ukrepom bi moral novi župan dati prednost. Franc Curhalek, na prvih volitvah pred osmimi leti tudi sam kandidat za župana, nam je zaupal, da ljudje od novega župana ne pričakujejo obljub, temveč dejanja. Zlasti tisti na otoku si želijo ukrepov za zmanjšanje poplavne nevarnosti. Tudi otočan Mitja Lisec pričakuje, da bo Kostanjevica na Krki s Petretičem dobila človeka dejanj, ki bo hkrati znal gledati tudi v širino ter izkoristiti turistični potencial mesta.

Toplice za nova delovna mesta

Kaj pa obljuba novih delovnih mest, brez katerih ne mine nobena predvolilna kampanja? »Noben župan ne ustvarja novih delovnih mest in tudi jaz jih ne obljubljam. Sem pa tisti, ki jih je kot podjetnik že kar nekaj odprl. Trenutno imam 26 zaposlenih. Če mi uspe še projekt kostanjeviških toplic, se bomo lahko pogovarjali o dodatnih 100 delovnih mestih, vendar to ni povsem v mojih rokah. Če bi bil mlajši, bi se tega projekta lotil kar sam,« nam je zatrdil z odločno besedo.

Za Kostanjevico na Krki, ki z Galerijo Božidarja Jakca, Lamutovim likovnim salonom, Formo vivo in različnimi društvi velja za kulturno središče tega dela Slovenije, pravo pot razvoja predstavlja še večja usmeritev v turizem. Med prednostne naloge svojega županovanja je Petretič postavil tudi obnovo vseh štirih lesenih mostov, z zgraditvijo avtobusnega postajališča pa bo ves avtobusni promet spravil na obvoznico. Pravi, da se o vsaki stvari, ki mu jo kdo »servira«, najraje sam prepriča. »Vsako naročilnico, vsak račun bom osebno pogledal in podpisal. Govori se o zmanjšanju števila občin, pri čemer bodo na udaru tiste najmanjše, jaz pa vam povem, da se ravno v malih občinah z denarjem dela najbolj gospodarno. Tu si župan še čevljev ne more kupiti, ne da bi za to izvedela vsa občina,« pove duhovito.