V Sloveniji po podatkih Zavoda RS za transfuzijsko medicino vsak dan potrebujejo okoli 350 krvodajalcev, da zadostijo dnevnim potrebam po krvi, in prav tovrstne krvodajalske akcije so najboljši način za zapolnitev zalog krvi po bolnišnicah, so še zapisali organizatorji, ki želijo z akcijo k darovanju spodbudi še več mladih. Vsak darovalec bo tudi tokrat prejel simbolično darilo.

Vsem, ki bodo darovali kri, organizatorji priporočajo, da pred odvzemom pojejo nemasten obrok in popijejo dovolj tekočine, izogibajo pa naj se mastni hrani in mlečnim izdelkom.

Ponekod bo organiziran tudi prevoz

V Ljubljani bodo študenti tako lahko kri darovali v torek med 7. in 15. uro ter v sredo med 7. in 16. uro na Zavodu za transfuzijsko medicino. V Mariboru bo organiziran odvzem potekal v ponedeljek in v sredo, in sicer v dvorani ŠTUK, predvidoma med 9. in 14. uro. Izolski študenti pa bodo lahko v Centru za transfuzijsko dejavnost Izola kri darovali v torek, sredo in četrtek med 8. in 12. uro.

Za prekmurske študente bo akcija organizirana v ponedeljek med 7. in 11. uro v Splošni bolnišnici Murska Sobota, Kranjčani pa odvzem pripravljajo v torek, 14. oktobra, ob 9. uri v ZTM Jesenice. Prevoz bo organiziran, darovalci pa se bodo zbirali v Kranju na parkirišču Supernova.

Društvo novomeških študentov krvodajalsko akcijo pripravlja v ponedeljek med 7. in 11.30, in sicer na oddelku diagnostičnega laboratorija v Zdravstvenem domu Novo mesto. Prav tako bo akcija v ponedeljek med 7.30 in 10.30 organizirana v transfuzijskem centru SB Celje.

Pri projektu sodelujejo študentske organizacije univerz v Ljubljani, Mariboru in na Primorskem

Goriški študenti akcijo organizirajo 7. in 10. oktobra med 8. in 12. uro, na Transfuzijskem oddelku Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca.

Klub ptujskih študentov odvzem krvi pripravlja za torek med 7. in 10. uro na transfuzijskem oddelku Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj.

Na transfuzijskem oddelku Splošne bolnišnice Trbovlje bo akcija potekala v četrtek med 8. in 11. uro, belokranjski študenti pa bodo imeli akcijo 10. oktobra, med 7. in 12. uro na OŠ Mirana Jarca.

Akcijo Častim pol litra! ŠOS organizira skupaj s študentskimi organizacijami univerz v Ljubljani, Mariboru, na Primorskem in Zvezo študentskih klubov Slovenije ter v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije in Zavodom RS za transfuzijsko medicino.

Več o tem, kaj je treba upoštevati pred odvzemom krvi, je objavljeno tudi na spletnem naslovu www.castimkri.si, kjer se lahko vsak posameznik vpiše tudi v bazo krvodajalcev.