Na dan, ko je bil slovenski hokejski zvezdnik Anže Kopitar po izboru športne mreže TSN izbran za petega najboljšega igralca v NHL, kar je novo veliko priznanje za Hrušičana, je Olimpija postregla z novim porazom v EBEL. Ljubljančani so klonili v Linzu, ki je premoč na ledeni ploskvi kronal z visoko zmago s 4:0. Olimpija je s tem izenačila svoj najslabši začetek v zgodovini EBEL, saj je tudi v lanski zimi na uvodnih sedmih tekma ob šestih porazih dosegla le eno zmago. Prizorišče v železarskem Linzu je že enajstič zapovrstjo zapustila sklonjenih glav.

Že davno so minili časi, ko so v zeleno-belem dresu navduševali asi kova Todd Elik, Frank Banham ali John Hughes, ki so zmogli sami narediti razliko na ledu. Podoba tivolskega moštva je dandanes pač sorazmerna z minimalnim finančnim vložkom. Ker izrazitih zvezdnikov ni več, se v zahtevnem tekmovanju neuspehi kar vrstijo. Povrhu so Ljubljančane pred včerajšnjo potjo v Zgornjo Avstrijo udarile še poškodbe, ki so dodatno zdesetkale zasedbo slovenskih prvakov. Kot je bilo slutiti že po četrtkovem treningu, so doma ostali kapetan Aleš Mušič ter napadalca Gal Koren in Hunter Bishop. Vsi trije so zelo pomembni členi moštva, brez njihove prisotnosti pa se je Olimpija v Linzu bržčas predstavila celo z najslabšo postavo, odkar od leta 2007 tekmuje pod okriljem EBEL. Nobeno presenečenje torej ni, da so linški hokejisti brez velikih težav vpisali nov par točk in ohranili položaj med vodilnimi člani lige.

Gostitelji so med vrati ponudili priložnost mlademu Thomasu Decklu, ki je ob svojem debiju v članski konkurenci ubranil šestnajst poskusov Olimpije, da je mrežo ohranil nedotaknjeno. Je pa Linz kajpak že od prve minute narekoval ritem igre in v prvi tretjini pobegnil do varne prednosti dveh golov. Nekaj dodatne soli na ljubljanske rane je stresel Rob Hisey, ki je drugi zadetek dosegel z igralcem manj na ledu, ko se je na igrišče ravno vračal kaznovani Miha Logar. V nadaljevanju, ko se razmerje sil ni bistveno spreminjalo, je dvakrat zažvenketal še okvir ljubljanskih vrat. Ko je Iberer povišal na 3:0, je Linz razumljivo le še mirno nadzoroval dogajanje in v zadnji tretjini postavil končni izid 4:0.

Branilec Igor Cvetek je bil zadovoljen s pristopom gostujočega moštva. Po njegovih besedah so se igralci izkazali z borbenostjo, a to še zdaleč ni bilo dovolj za presenečenje. »Poleg tega pa moram pohvaliti še mlade igralce, ki so po sili razmer dobili priložnost in jo sijajno izkoristili. Škoda za gola v prvi tretjini, ki sta bila plod individualnih napak. Pri prvem se lahko tudi sam posujem s pepelom. Imamo najmlajšo ekipo v ligi, a želimo neizkušenost nadomestiti z borbenostjo,« je razlagal Igor Cvetek, ki bo jutri s soigralci v Tivoliju pričakal starega znanca iz Madžarske.

EBEL, 7. krog: Linz – Telemach Olimpija 4:0 (2:0, 1:0, 1:0, gledalcev 4000; 1:0 Lebler 4, 2:0 Hisey 14/SH1, 3:0 Iberer 36, 4:0 Kozek 52/PP1), KAC – Dornbirn 2:0, Salzburg – Znojmo 4:5, Alba – Dunaj 2:3, Beljak – Bolzano 3:5, Gradec – Innsbruck 2:3 po kazenskih strelih, vrstni red: Linz (-1), Salzburg in Dunaj po 12, Gradec 10, Innsbruck 8, Znojmo in Alba po 6, KAC (-1) 5, Beljak, Bolzano in Dornbirn po 4, Olimpija 2. Pari prihodnjega kroga, jutri ob 17.30: Olimpija – Alba, Innsbruck – Salzburg, Znojmo – Linz, Dornbirn – Beljak, Dunaj – Gradec, Bolzano – KAC.