V 45 podjetjih so si zaposleni te dni nadeli drugačna delovna oblačila in zamenjali tudi svoje delovno okolje. Kot prostovoljci so in bodo še prihodnje dni pomagali pri urejanju okolice in obnovi šol, vrtcev, društev upokojencev, bolnišnic, VDC in drugih organizacij javnega in nevladnega sektorja. Te dni namreč v organizaciji Slovenske filantropije in Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji AmCham poteka teden prostovoljstva Vračamo družbi.

»Zavedanje med podjetji, da je njihova družbena odgovornost, da vračajo družbi, narašča,« sta prepričani tako Tereza Novak, direktorica Slovenske filantropije, kot Ajša Vodnik, direktorica AmChama. »Le s povezovanjem zdravega gospodarstva in civilne družbe oziroma družbeno občutljivih skupin lahko pričakujemo vnovični razcvet družbe,« je prepričana Ajša Vodnik. Novakova pa je zadovoljna, da je povezovanje obeh organizacij končno vzpodbudilo podjetja k več aktivnostim na področju prostovoljstva, kar Slovenska filantropija sicer spodbuja že več kot desetletje.

»V letu 2004, ko smo začeli nagovarjati podjetja, da s svojim prostovoljskim delom nekaj delovnih ur na leto pomagajo javnim ustanovam in društvom, naše sporočilo še ni bilo razumljeno, zadnja leta pa je odziv podjetij zelo spodbuden,« je dejala Tereza Novak. Podjetja se tako za prostovoljske aktivnosti odločajo vse leto, ne samo jeseni, ko poteka teden prostovoljstva.

Medtem ko je Slovenska filantropija vse od maja zbirala ustanove, ki so te dni sprejele pomoč prostovoljcev iz podjetij, je AmCham nagovoril podjetja, ki so med drugim poskrbela tudi za potreben material. Sodelavci podjetja Knauf Insulation, zlate gazele 2013, so se odločili, da bodo pomagali pri urejanju športnega parka ob Osnovni šoli Mesto Škofja Loka in beljenju šolskega stopnišča. Tako je večina od 20 sodelavcev barvala črte na igriščih in urejala zaraščene tribune, en del pa je delal v poslopju šole.

»Projekt Vračamo družbi sovpada z našo strategijo družbeno odgovornega in trajnostno usmerjenega pristopa do lokalne skupnosti in okolja. Podpiramo pobudo in v njej poleg konkretnega dela vidimo tudi veliko simbolično sporočilo v smislu odprtosti, dobrodelnosti in družbene odgovornosti,« je poudaril Tomaž Lanišek, direktor podjetja Knauf Insulation.

Podjetje ima več kot 50-letno tradicijo in je močno vpeto v lokalno skupnost, kjer deluje, pa tudi večina zaposlenih izhaja iz lokalne skupnosti. »To nas povezuje, zavedamo pa se, da sta za kakovostno sobivanje potrebna obojestranska toleranca in razumevanje. Želimo biti tisti, ki podajamo roko, zato skušamo po svojih zmožnostih tudi prisluhniti potrebam lokalne skupnosti, pri čemer smo še posebej osredotočeni na mladino, ki je naša prihodnost in ji s svojim doprinosom želimo zagotoviti kakovostno rast in razvoj v odgovorne osebe,« je izpostavil Lanišek.

Pokrovitelj projekta Vračamo družbi je bil predsednik države Borut Pahor, ki je ob včerajšnji akciji v Zavodu za slepo in slabovidno mladino, kjer je pomagal pri prenovi in beljenju vrat, dejal: »Že dolgo časa okoliščine niso omogočale, da bi organizirali kakšno delovno brigado. Danes smo se potrudili, da to storimo, ker bi radi obdržali tradicijo udeležbe na brigadah. Prav je, da obstaja tradicija solidarnosti in družbene odgovornosti in da jo vsi utrjujemo. Dober občutek je, ko narediš nekaj za drugega, da je zadovoljen.«