Aktualni župan Ciril Globočnik pogodbe kljub temu mnenju in dejstvu, da je za gradnjo več kot štiri milijone evrov vrednega projekta v občinski blagajni zmanjkalo denarja, ni prekinil, saj bi bili stroški prekinitve zaradi očitno za Tehnik zelo dobre pogodbe previsoki. Namesto tega so se odločili, da pritličje knjižnice prodajo.

V igri je bila Gorenjska banka, a do prodaje ni prišlo. Verjetno tudi zato, ker je Tehnik zgradil le betonski skelet, ki zdaj že dve leti »krasi« vhod v mestno jedro, potem pa zaradi pomanjkanja občinskega denarja najprej ustavil gradnjo in nato – propadel. Na občini so se zdaj odločili, da pritličja ne prodajo in skušajo knjižnico vseeno zgraditi do konca z lastnim denarjem oziroma posojili. Samo gradbena dela so sicer ocenjena na 2,2 milijona evrov brez davka, doslej je bilo narejenega za komaj dobrega pol milijona dela. Samo za gradnjo bodo torej potrebovali še 1,7 milijona, skupaj z davkom torej še dva milijona. Ob tem je treba znova spomniti na to, da je občina opremo za knjižnico kupila, še preden so jo sploh začeli graditi in zdaj že štiri leta čaka v skladiščih dobavitelja. Samo za opremo so dali več kot pol milijona evrov, a je znatni delež prispevala država.

Usoda negotova

Kdaj bodo gradnjo nadaljevali, ni jasno, zagotovo bo o tem moral odločati novi občinski svet. Vsekakor že pri sprejemanju proračuna za prihodnje in naslednje leto, kjer bo treba (ali pa tudi ne) predvideti tudi denar za to naložbo. »Če bi prodali pritličje, bi se vrednost naložbe znižala za 240.000 evrov. Prodati nam ga ni uspelo, dejstvo pa je, da prihranek niti ne bi bil tako velik, tako da se bomo zdaj držali prvotnih načrtov. Treba bo prek javnega razpisa poiskati novega izvajalca. Od stečajnega upravitelja Tehnika smo prevzeli gradbišče, s podjetjem Perina pa se dogovarjamo o nadaljevanju gradnje. Knjižnica prej kot leta 2016 ne bo zgrajena,« je ocenil direktor radovljiške občinske uprave Matjaž Erjavec.

Že vse od stečaja Tehnika ob začetku letošnjega leta pa stoji tudi gradnja stanovanjskega in poslovnega kompleksa s skoraj sto stanovanji in 23 pisarnami. 80-odstotni delež v podjetju Perina ima Tehnik v stečaju in glede na zadnje objavljeno poročilo stečajnega upravitelja je Perina »del neunovčene stečajne mase, katere vrednost je neznana, saj bo odvisna od (ne)uspešnosti dokončanja projekta kare H – Vurnikov trg v Radovljici«. Denar za gradnjo kompleksa si je Perina sposodila pri Gorenjski banki, ki ima zdaj na njeno premoženje vpisano zastavno pravico za 13 milijonov evrov. Neuradno smo izvedeli, da naj bi se Perina že dogovorila z banko za dodatno posojilo, s katerim bi lahko končala gradnjo. Novega izvajalca del naj bi že izbrali, vprašanje pa je, koliko, če sploh, so že prodali stanovanj oziroma pisarn. Direktor Perine Simon Zore ni bil dosegljiv za pojasnila.