Po lanski objavi retrospektivne plošče z izbranimi posnetki iz njegovega plodnega opusa Who Is William Onyeabor? je zavladala mala evforija nad vizionarsko, angažirano in magično plesno muziko. Letos spomladi, ob dnevu ploščarn, je izšla dvojna kompilacija What?!, na kateri so pred Onyeaborjem s predelavami in remiksi sneli klobuk Hot Chip, Joakim ft. Akwetey, JD Twitch, Daphni, The Vaccines, Justin Straus & Bryan Mette, Javelin, David Terranova, Policy in Scientist. Na pobudo Ahmeda Gallaba iz zasedbe Sinkane je nastala superskupina Atomic Bomb! Band, ki jo tvorijo še Money Mark iz Beastie Boys, nekdanji bobnar LCD Soundsystem Pat Mahoney, pevec Hot Chip Alexis Taylor in Jas Walton iz Antibalas. Na koncertih se jim pri izvajanju Onyeaborjevih komadov pridružujejo David Byrne, Damon Albarn, Joshua Redman, Keke Okere iz Bloc Party, Luke Jenner iz Rapture, Zap Mama, Scritti Politti. Povrhu vsega pa je padel še polurni spletni dokumentarec Fantastic Man, ki razkrije, od kod takšna evforija brez glavnega akterja.

O Onyeaborju krožijo čudaške in kontradiktorne zgodbe: da je v 60. letih študiral film v Rusiji; da je po vrnitvi v domovino v 70. letih odprl filmski studio; da je bil pravnik, uvoznik klaviatur, sovjetski plačanec, uspešen podjetnik, mlinar. Od vsega je najbolj jasno, da je pod etiketo Wilfilms izdal plošče čudotvorne godbe, ki staplja in gnete vse od afrobeata do disca, od psihedelije do elektronike, od dubstepa do funka, od soula do reggaeja. Osupljiva uporaba sintetizatorjev, sekvencerjev, ritem mašin v kombinaciji z vokalno-inštrumentalno-pihalnim bendom se sliši kot afriško prapočelo newyorških LCD Soundsystem.

Na ovitkih plošč je Onyeabor zmeraj sam. Razkazuje se v ličnih oblekah in s kavbojskim klobukom, obkrožen s klaviaturami in aparaturami. Privoščil si je popolni naredi-si-sam in nadzor nad svojo produkcijo, od zamisli do končnega izdelka. Nad njim visi debela tančica skrivnosti, saj danes sedemdesetletnik zavrača pogovore o preteklosti in svoji glasbi. Posvečen bogu se ni odzval na povabilo, da se vrne na koncertne odre. Na svoji zemlji na jugovzhodu Nigerije, v mestu Enugu, kjer ena izmed ulic nosi njegovo ime, ostaja izoliran v svojem studiu, kjer naj bi pripravljal novo ploščo. Ta bo »hvalila boga za podarjeni talent«, je ena redkih njegovih izjav.