Zaradi Nissenove upokojitve je bila Marianne Nahmsen kar malce potrta, ko se je s poštnim dostavnikom pripeljala v marino Schlüttsiel. Vedela je, da bo v torek Nissenu zadnjič izročila pošto, namenjeno za morski transport. Sodelavca sta bila dolgih dvajset let. »Sloves je težak,« je dejala novinarju Spiegla. Zdaj mu iz vsega srca želi, da bi imel več časa za svoje konjičke.

Leta 1977 je Nissen prvič odplul proti severnonemškemu otočju. Zakaj je postal pomorski pismonoša? »Ravno sem se poročil in ni bilo drugega dela zame,« se je spominjal. Obetanega delovnega razmerja ni dobil, postal je pogodbeni sodelavec, kot samostojni prevoznik. Odsihmal je več kot 11.600-krat opravil svojo morsko turo, kakih stokrat zaradi slabega vremena ni mogel izpluti. V vseh teh letih ga je na poti spremljalo veliko novinarjev, iz Nemčije, Velike Britanije in Japonske. V okviru svoje zabavne oddaje ga je obiskal celo znameniti televizijski zvezdnik Rudi Carell.

Nissenov naslednik je 17 let mlajši, po videzu pa sta si tako podobna, da bi Johanna Petersena marsikdo zamenjal za njegovega brata. Zaveda se, da bo opravljal zahtevno delo. Sploh v zimskem času je plovba po razburkanem morju zelo zahtevna. Ne tako redko je moral Nissen potiskati ledene plošče, da se je varno prebil do cilja.

Petersenova žena Irina, s katero sta poročena 28 let, je vesela dodatnega vira zaslužka, ni pa ji lahko pri srcu. Da bi bila manj zaskrbljena, bo moral soprog imeti pri sebi mobilnik, ker njegova barka ni opremljena s komunikacijskim sistemom.

Nissen pa že ve, kaj bo počel v bodoče. »Opravljal bom hišniška opravila v hiši, ki jo oddajamo turistom,« je razkril. Skrbeti bo moral tudi za dvajset glav goveda na kmetiji in še v amaterskem gledališkem društvu bo aktiven.