Zdaj že nekdanji člani stranke predsedstvu mestnega odbora, ki ga vodi Andrej Špenga, očitajo, da so si v nasprotju s statutom vzeli pravico za imenovanje liste kandidatov za mestne svetnike in kandidata za župana, to pa, da so storili brez vednosti vseh članov stranke, ki so aktivni v lokalnem odboru.

O kršitvah obvestili predsedstvo - odgovora ni bilo

»S tem je bil kršen statut stranke SMC. Pri tem poudarjamo, da obstaja dvom, da so bili rezultati tajnih volitev nekorektni, ker ni bila omogočena glasovna pravica vsem članom SMC v Mestni občini Maribor,« so zapisali v izjavi za javnost.

Izstopljeni člani so ob tem še dodali, da so o kršitvah obvestili tudi predsedstvo in izvršni odbor stranke, a odgovora na očitane nepravilnosti doslej niso dobili. Po njihovem celo obstaja sum, da je del tamkajšnjih poslancev stranke, predsedstvo in koordinator lokalnega odbora listo kandidatov imenoval izključno zaradi lastnih interesov in na osnovi prijateljskih, družinskih in ostalih razmerij.

Izrazito neprimeren čas

Kandidat SMC za mariborskega župana je sicer Anton Kranjc, ki je tudi nosilec strankine liste kandidatov za mestni svet. Kot je danes povedal za STA, z izstopi ni bil seznanjen, gotovo pa to lahko po njegovem škodi tudi njegovi kandidaturi. Po njegovem gre za izrazito neprimeren čas. Meni, da je to nekdo naredil s premislekom, saj zakaj bi sicer to počel le dva dni pred volitvami.

»Zadnja dva tedna sploh nismo govorili o tem ali da bi kdorkoli omenil kakšen problem, saj smo bili vsi okupirani s predvolilno kampanjo. Tudi ko smo zaključevali listo kandidatov, posebnih protestov ni bilo, morda je bilo nekaj takih, ki so bili nezadovoljni, ker niso prišli na listo,« je dejal Kranjc. Slednji še meni, da so imeli očitno v stranki nekaj ljudi, ki skušajo vnesti nemir in razdreti delovanje stranke.

Stranka je imela odprta vrata

V centrali SMC se doslej na poziv STA za odziv niso odzvali, prav tako za zdaj molčijo tudi v vodstvu mariborskega mestnega odbora stranke.

»Stranka je imela na začetku odprta vrata za vse ljudi z dobrimi nameni. Očitno pa so prišli tudi ljudje, ki tik pred volitvami medije obveščajo o odstopih z namenom škodovati stranki, ki je pridobila zaupanje ljudi. Ta poteza prinaša sporočilo, da želijo le škodovati in ne iskreno pomagati ljudem. Očitno so spoznali, da pri nas za njih ni prostora in je začelo prihajati do samoočiščenja stranke,« je dejal Špenga.

Ob tem je še ocenil, da so se nekateri v mestni svet želeli priti preko SMC, čeprav so se ves čas sestajali tudi s predstavniki drugih strank.

Cerar obžaluje mariborske izstope, a po njegovi oceni SMC ni v krizi

Predsednik SMC Miro Cerar obžaluje izstope nekaterih mariborskih članov stranke, a vse skupaj jemlje kot normalen del procesa konsolidacije nove, mlade stranke, kot je njihova. Na današnji novinarski konferenci, kjer je še enkrat podprl kandidata SMC za ljubljanskega župana Aleša Avbrehta, je zatrdil, da krize v stranki ni.

"Vedeti morate, da mnogi zdaj želijo biti v naši stranki in mnogi ne morejo kar takoj doseči tistih položajev ali ciljev, ki si jih morda predstavljajo, ker članov je preveč in tudi potem včasih pride do konkurence in napačnih predstav. Vsekakor pa mi na vseh ravneh zasledujemo enake vrednote in enak način politike," je dejal Cerar.