Vsi ljudje oblikujemo prostor in prostor povratno oblikuje nas, a marsikdo se ne zaveda, kako močan vpliv imata prostor in arhitektura na naše vsakodnevno življenje, zdravje, počutje ipd. Dobra arhitektura javnih stavb bi zato morala z vidika dostopnosti, uporabe, zdravja, počutja, uspešnosti in energijske učinkovitosti zagotavljati pozitivno izkušnjo vsem uporabnikom.

Oblikovanje prostora za vse uporabnike

Namen razstave Ignoranca > tema > ovira (kakovostno oblikovan in vsem dostopen prostor je temeljna pravica nas vseh), ki bo vrata odprla danes ob 17. uri v Galeriji Kresija v Ljubljani, je poudariti in pokazati pomen oblikovanja prostora na način, ki je namenjen vsem uporabnikom. S tremi različnimi sklopi so v okviru razstave izpostavljeni različni načini zaznave prostora in njegovih elementov, od ravni javnega prostora in arhitekture do ravni dnevne sobe in bivalnih prostorov vsakdanjega življenja. Razstava svet arhitekture in oblikovanja približuje tudi večinoma zapostavljeni in izključeni populaciji telesno oviranih ljudi, saj je postavljena tako, da te ljudi popelje v svet arhitekture in oblik ter jim približa izdelke, ki predstavljajo dosežke v stroki.

Desetletnica skupine ProstoRož

Skupina ProstoRož letos praznuje deseto leto delovanja. Namesto običajnega praznovanja prireja v soboto, 4. oktobra, med 12. in 20. uro dan odprtih prostorov na gradbišču Tobačna mesto, južni vhod. Na dogodek so povabili posameznike in organizacije, ki bodo spregovorili o temah, ki so v sedanjem prostoru in času vse bolj pomembne. O začasni rabi številnih mirujočih ljubljanskih gradbišč bodo vabljeni predavatelji spregovorili na kolesarskem vodstvu med gradbišči. Primer reaktivacije in nove rabe starih zgradb bo predstavil Haris Piplas (Urban Think Tank) iz Zuericha. O povezovanju idej in praznih prostorov bodo spregovorili soustvarjalci spletne platforme PIIP. Raznolike pristope na področju urbanih participatornih praks pa bodo predstavili Urbani mojstri - predstavniki pobud, društev in drugih organizacij, ki v Sloveniji delujejo na tem področju.

Vodeni ogled po razstavi Bienala oblikovanja

V nedeljo, 5. oktobra, med 11. in 13. uro si lahko ogledate razstavo Bienala oblikovanja v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani. Vodeni ogled ponuja podrobnejši vpogled v koncept, proces dela in rezultate bienala. Po razstavi bo obiskovalce vodila Eva Perčič, psihologinja, ki kot neodvisna raziskovalka preučuje kreativne industrije, oblike ekonomij souporabe, procese ustvarjalnih skupnosti, nakupovalne diete in še kaj. Je soustanoviteljica inciativ Slovenia Coworking in Slovenia Crowdfunding. V Bienale oblikovanja je vključena kot koordinatorica nekaterih skupin.