Ali bo imela podobno srečo, trenutno še ne ve njegova kolegica, kitajska teniška igralka Li Na, ki se je včeraj tudi uradno upokojila, pa čeprav šteje vsega 32 let. Razlog: preštevilne poškodbe. Ob slovesu je jokala. A ji bo v nadaljevanju življenjske poti prizaneseno. Podobno kot Becker bo namreč imela ta privilegij, da si bo za razmislek o tem, kam jo bo vodila nadaljnja življenjska pot, lahko vzela precej časa, tudi nekaj let. To ji namreč omogoča stanje na bančnem računu, na katerega se je samo s turnirskimi nagradami steklo 12 milijonov evrov.

Njena prihodnost pa bo gotovo svetla. Zaradi mogočnega kitajskega trga in preštevilnih kitajskih navijačev – ko je pred tremi leti osvojila Roland Garros, je finalni dvoboj spremljalo kar 116 milijonov njenih rojakov – je že za časa teniške kariere imela takšno marketinško moč, da jo je revija Time uvrstila med 100 najvplivnejših ljudi na svetu.

Povprečni športniki te sreče seveda nimajo. Tudi zato mnogi kariero podaljšujejo, saj jim športni dosežki zagotavljajo prilive, ki jim omogočajo spodobno življenje. Vrhunski šport je seveda svojevrstna droga, brez katere je težko živeti. In sama po sebi se ponuja primerjava z običajnim delavcem, ko napoči čas, da se mora upokojiti in razmišlja, kaj bo počel.

»Da bi samo zajemal življenje z veliko žlico in užival ? To bi bilo dolgočasno,« so bile Beckerjeve misli, ob katerih pa se povprečni zemljan pošteno zamisli.