Po neposrečenem začetku v EBEL čaka hokejiste Olimpije serija še bolj peklenskih preizkusov kot doslej. Današnji tekmec Linz spada v ožji krog kandidatov za naslov prvaka in je v tej sezoni sploh prvi od ljubljanskih nasprotnikov iz samega vrha tekmovanja. Gostovanje v Zgornji Avstriji bo svojevrsten test za mlado tivolsko zasedbo, za katero morda ne bodo nastopili kar trije vidnejši možje.

Zadnji konec tedna so se poškodovali Hunter Bishop, Aleš Mušič in Gal Koren, njihova udeležba na drevišnji tekmi pa še vedno visi na nitki. Trener Fabian Dahlem jim bo dovolil igrati le v primeru, če bo danes zjutraj dobil zagotovilo, da so povsem nared. »Upam, da bo lahko zaigral vsaj eden, zagotovo pa ne bomo ničesar tvegali,« je opozoril včeraj. Ker omenjeni trije hokejisti igrajo vsak v svojem napadu, bo moral nemški trener ob njihovi odsotnosti spet povsem premešati postavo. Ko je to storil prvič, se mu je zgodil polom na Madžarskem.

Kljub zapletenemu položaju Dahlem ni vrgel puške v koruzo. Zdaj odločno napoveduje, da se Olimpija ne bo predala, kar je dokaz, da je spremenil retoriko. Kdo ve, morda je v časopisju prebral kakšno kritiko, saj nič več ne išče izgovorov v pomanjkanju kakovosti igralskega kadra ali finančnih sredstev v klubu. Ko smo ga pobarali, ali bi veljalo zaupati nekaj več igralnega časa četrtemu napadu, ki se doslej ni naigral, je bil neposreden, da bo vedno sestavil takšno moštvo, ki bo imelo največ možnosti za zmago: »Vsi tisti, ki čakajo na priložnost, morajo trdo delati in mi dati znamenje, da lahko računam na njih.« In koliko potenciala je videl v torek zvečer, ko je Olimpija večinoma z golobrado zasedbo v sklopu državnega prvenstva premagala Bled s 6:2? »Nekateri niso upravičili mojih pričakovanj. Bolje morajo izkoristiti čas na ledu.«

Dahlem bo v državnem prvenstvu večinoma odpočil ključne igralce prvega moštva, saj je ocenil, da Olimpiji za pripravo na preizkušnje v EBEL bolj koristi trening kot tekme proti domačim amaterskim kolektivom. »Bodimo odkriti. Moštva v slovenski ligi niso niti približek izzivom, ki jih imamo v EBEL. Kdor misli, da bomo tako izboljšali igro z igralcem več, se moti. Če na treningu postavim v obrambo štiri stebre, bi zagotovo zadeli gol, a zaradi tega ne bomo nič boljši,« je zelo slikovito ponazoril Dahlem, ki bo danes v vratih začel z Andyjem Chiodom.

Izkušeni Kanadčan je bil v svoji karieri navajen zmagovati, a v tej zimi bo uspehov manj kot običajno. Ker slovi kot velik optimist, je tudi tokrat prepričan, da je realnost Olimpije svetlejša, kot kaže lestvica. »Dosedanjih pet porazov moramo odmisliti in se osredotočiti na igro. Le tako bomo odgnali pritisk in dosegli več. Jaz veliko pričakujem od sebe in vsega moštva. Ravno pred dnevi sem soigralcu omenil, da če želimo biti na najvišji ravni, bo naloga zelo zahtevna. Treba je biti ambiciozen in si iz dneva v dan želeti več,« razmišlja Andy Chiodo. Včeraj ga je zelo razveselil obisk soproge, ki je v Ljubljano prispela s tremi velikimi potovalkami. »Vidite, zdaj sem srečen,« je še pripomnil, ko sta skupaj zapuščala tivolsko recepcijo.

EBEL, 7. krog, ob 19.15: Linz – Olimpija, Beljak – Bolzano, Salzburg – Znojmo, Gradec – Innsbruck, Alba – Dunaj.