V Klingenthalu na vzhodu Nemčije bodo sklenili poletno sezono in 21. novembra tudi začeli novo zimsko z uvodno tekmo svetovnega pokala na snegu. Brata Peter in Cene Prevc, Anže Lanišek, Robert Kranjec, Tomaž Pungertar in Jernej Damjan sestavljajo sedmerico tekmovalcev, ki jo je določil selektor Goran Janus. Mlada Cene Prevc in Anže Lanišek sta v ekipi za nagrado, saj sta odlično tekmovala v celinskem pokalu, v katerem si je Slovenija pridobila še sedmo vstopnico za tekme svetovnega pokala.

Jernej Damjan vodi v skupnem seštevku poletne velike nagrade, a ne verjame, da je tudi njen zmagovalec, dokler ne bo videl startnega seznama. Osemnajstletni Norvežan Philip Sjoeen, ki zaostaja devet točk, je napovedal, da na zadnjih dveh tekmah v Hinzenbachu in Klingenthalu ne bo nastopil, ker se želi čim bolje pripraviti na zimo. Damjan ima pred tretjeuvrščenim Japoncem Takeučijem že 101 točko prednosti, kar dejansko pomeni, da je zmagovalec poletne različice svetovnega pokala. 31-letni Ljubljančan je bil že lani v igro za skupno zmago, a je ostal brez nje prav na zadnji tekmi v Klingenthalu, potem ko je v zahtevnih vetrovnih razmerah, v katere ga je spustilo vodstvo tekmovanja, ostal brez finala, zmage pa se je tako veselil Nemec Wellinger.

Tudi skakalci brez pogodb

Selektor reprezentance Goran Janus in glavni trener reprezentance B Igor Medved sta na čelu ekip in jih vodita na tekmovanjih, čeprav še nimata podpisanih pogodb s smučarsko zvezo (SZS) za nov olimpijski ciklus. Postavila sta pogoj, da bosta pogodbi podpisala takoj, ko bosta dobila izplačane nagrade za lansko sezono. Strokovni vodja panoge za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo Tomaž Verdnik nam je včeraj odločno zatrdil, da sta pogodbi že usklajeni, zaslužene premije bodo nakazane v ponedeljek in pogodbi podpisani v začetku prihodnjega tedna. »Čeprav Janus nima podpisane pogodbe, ne gre za delo na črno, saj ni zaposlen na Smučarski zvezi Slovenije, ampak prek s. p. Dovolj je ustni dogovor o sodelovanju, zato tudi ni bil prikrajšan za plače,« nam je pojasnil tiskovni predstavnik SZS Tomi Trbovc.

Tudi skakalci še nimajo podpisanih pogodb za novo sezono. »Potem ko so skakalci dobili izplačane nagrade za dosežke v lanski sezoni, je usklajen vsebinski del pogodb za novo sezono, manjka pa finančni del. Ta bo znan šele po tem, ko bomo videli, koliko denarja bomo sploh imeli na razpolago za novo sezono. Upam, da bodo številke dokončno znane po sestanku predsednika zbora in odbora za smučarske skoke ter nordijsko kombinacijo Ljuba Jasniča in mene z direktorjem SZS Jurijem Žurejem,« je pojasnil Tomaž Verdnik.

Prihodki iz šestih različnih virov

Mnenja se bodo kresala predvsem glede izgube 700.000 evrov v Državnem panožnem nordijskem centru Kranj (DPNC). »Po mojih podatkih s sveta in nadzornega odbora DPNC v Kranju ni minusa, ampak 414.000 evrov plusa. Letni strošek delovanja DPNC je med 60.000 in 80.000 evrov, od tega nam občina Kranj pokrije 20.000 evrov, preostali del naj bi prek Planice. Poslovanje DPNC v minulih štirih letih ni bilo pod okriljem nordijskih disciplin, ampak poslovodstva SZS,« je oster Ljubo Jasnič. Napoveduje, da bo treba v sodelovanju s klubi, trenerji in tekmovalci narediti operativni načrt, kako sodelovati pri sanaciji SZS, kjer naj bi bil prispevek nordijcev pri odplačevanju kreditov 300.000 evrov. Težava je, da ni več prostora za nove sponzorje na oblačilih in opremi tekmovalcev, ker so vsa razpoložljiva mesta že prodana. »Očitno bo treba zmanjšati stroške, a pri tem ne smejo trpeti programi reprezentance,« je dodal Jasnič. Najverjetnejša možnost je, da bodo stroške oklestili z nižanjem plač zaposlenim in trenerjem ter nagrad za tekmovalce. Skakalci imajo prihodke iz šestih različnih virov: fiksni in variabilni del pogodb s SZS, fiksni in variabilni del pogodb z osebnimi sponzorji, nagrade FIS na mednarodnih tekmovanjih in osebni dohodek iz služb na ministrstvih. Če so uspešni, so njihovi zaslužki primerljivi s prihodki nogometašev Maribora v minulih sezonah, ko niso igrali v ligi prvakov.