Poglejmo za lažjo predstavo v Ljubljano. Župan Zoran Janković predvolilno kampanjo praktično vodi že od zmage na nadomestnih županskih volitvah marca 2012. Uradno je svojo kandidaturo napovedal 9. maja letos, in to kar na občinski slavnostni seji (!) na ljubljanskem gradu. Janković se je samo minuli mesec udeležil okoli 90 protokolarnih dogodkov in med drugim odprl novi Trg republike, prenovljeno Cankarjevo nabrežje z novo Ribjo brvjo, mladinsko golf središče in strelišče na Rudniku. V večini občin bi bil že Jankovićev september dovolj za ponovno izvolitev. Zato še toliko bolj bode v oči, kako zelo angažirano se je lotil predvolilne kampanje, med katero je za svojo promocijo izkoristil praktično vsako priložnost. Tudi kakšno zelo sporno.

Vzemite recimo v roke zadnje glasilo Ljubljana in poglejte štiristranski intervju z županom. Preberimo skupaj samo začetek: »Župan Zoran Janković je 9. maja 2014, na mestni praznik osvoboditve Ljubljane, napovedal svojo ponovno kandidaturo za župansko vodenje Ljubljane. Ta odločitev župana, ki je s svojo ekipo po znamenitem Ivanu Hribarju že doslej najzaslužnejši župan v zgodovini Ljubljane, je za današnjo Ljubljano privilegij.« Prijaznemu pomenku z županom v glasilu sledi 20 strani s krajšimi pogovori in predstavitvami izvrstnega dela praktično vse mestne uprave, vseh javnih zavodov in podjetij. Odlična promocija na občinske stroške.

Vtipkajte v google Zoran Janković. Prvi zadetek je Jankovićev oglas pred volitvami, drugi in tretji zadetek sta profila na wikipedii in facebooku, četrti zadetek je njegova predvolilna spletna stran. Na njej so med drugim našteli 1500 uresničenih projektov in po področjih razdelali predvolilni program. Jankovićevi izzivalci pa po drugi strani kot da se ne spuščajo v tekmo, ki jo ima Janković že zaradi svoje funkcije na pol dobljeno. Poskusite vtipkati v iskalnik njihova imena. Damjan Damjanović, ki mu volilne napovedi kažejo najbolje, nima ne spletne strani ne predvolilnega programa, kandidat SMC Aleš Avbreht, ki naj bi bil po anketah tretji najnevarnejši izzivalec, je svojo kandidaturo v največji tajnosti vložil šele pred tremi tedni, tik pred iztekom roka. Zato ne čudi, da se med prvimi zadetki na spletu pojavi članek »Kdo je Aleš Avbreht, ki ga SMC pošilja v boj z Jankovićem?«

Nedeljske volitve bodo zato v prestolnici bolj dolgočasne, kot bi lahko bile. Zgodba je namreč precej preprosta. Jankovićevi izzivalci pred nedeljo niso naredili domače naloge, pa bi jo morali. Janković je naredil domačo nalogo, čeprav mu je verjetno niti ne bi bilo treba.