Grb je oznaka javne oblasti, kandidati pa zasebniki

Spomnimo, da je trboveljski župan Vili Treven minuli četrtek izdal soglasje za uporabo občinskega grba vsem organizatorjem politične kampanje, in sicer potem ko je županski kandidat SDS Borut Dolanc na volilne plakate samovoljno natisnil zgolj občinski grb, ne pa tudi blagovne znamke stranke, in te plakate na nekatera plakatna mesta namestil pred izdajo županovega soglasja o uporabi grba. Ko smo opozorili na dejstvo, da je župan soglasje izdal naknadno in s tem pomagal kandidatu SDS, je Treven zahteval objavo popravka članka, češ da mu odlok dopušča izdajo tega soglasja. Zdaj pa se je izkazalo, da ni bilo sporno le to, da je soglasje za uporabo grba naknadno izdal le zaradi Dolanca, ampak ga ne bi smel izdati niti na začetku volilne kampanje.

»Uporabo grba in zastave podrobneje določajo občinski odloki, ki pogosto omogočajo, da na podlagi soglasja občinskega organa grb za svojo dejavnost ali konkretno akcijo uporabijo tudi drugi subjekti. Vendar je takšna izjemna uporaba namenjena na primer promociji občine v širši domači ali mednarodni javnosti, kadar bi bilo za naravo projekta to utemeljeno. Uporaba grba za politično kampanjo kandidatov pa ne bi bila v skladu z namenom zakonodajalca,« utemeljujejo na ministrstvu za javno upravo. Grb je namreč oznaka javne oblasti, kandidati za župana pa so – četudi bi šlo za aktualnega župana, ki znova kandidira – zasebniki, dodajajo.

Prepričani, da so od začetka delali prav

V občinskem odboru SDS so bili ves čas prepričani, da z uporabo občinskega grba na predvolilnih plakatih niso kršili občinskega odloka, »kajti odlok nikjer izrecno ne prepoveduje uporabe grba v predvolilne namene. Grb smo torej uporabili v skladu z odlokom, zanj pa po dobrohotnem opozorilu medobčinskega redarstva pridobili tudi soglasje župana,« pojasnjujejo v Dolančevem volilnem štabu. Ob tem trdijo, da če bi odlok zahteval pridobitev kakršnega koli soglasja, bi brez pomisleka zaprosili zanj.

Če smo natančni, je res, da v odloku izrecno ne piše, da je uporaba grba v predvolilne namene prepovedana, jasno pa določa, da se občinski grb lahko uporablja za promocijo občine Trbovlje, za namene, ki v odloku niso posebej opredeljeni, pa je potrebno izrecno soglasje župana. Ker lokalne volitve niso promocija občine, bi moral Dolanc vedeti vsaj, da bi za uporabo grba potreboval soglasje župana – če bi ga ta smel izdati. Njegove navedbe, da grb na plakatih uporablja zaradi pripadnosti občini in njenim ljudem, pa na ministrstvu primerjajo s tem, da bi potemtakem lahko tudi kandidati na državnozborskih volitvah v znamenje pripadnosti Sloveniji uporabljali grb države. »Vsi, ki imajo na volilnih plakatih grbe, jih morajo prelepiti,« so jasno sklenili na ministrstvu za javno upravo in obljubili, da bodo ukrepali tudi na terenu.

V LDS so grbe takoj prelepili, v SLS osmoljenci Trevnovih odločitev

V Trbovljah so občinski grb na letake z volilnim programom, ne pa tudi na volilne plakate županskega kandidata Jožeta Wallasa, še pred izdajo Trevnovega soglasja natisnili tudi v LDS, vendar so grb takoj, ko so prejeli opozorilo, da to ni v skladu z odlokom, prelepili, vloge za naknadno pridobitev soglasja pa na občino niso vložili. »Grb smo uporabili v sloganu Trbovlje v naših srcih, pri čemer smo namesto besede 'Trbovlje' uporabili občinski grb. Po opozorilu smo ga prelepili in na nalepko napisali Trbovlje,« je pojasnil Aleš Gulič in dodal, da so nekaj originalnih letakov spet razdelili šele po izdanem soglasju.

Plakate z občinskim grbom so po izdanem soglasju natisnili tudi v SLS in tako postali osmoljenci Trevnovih odločitev. »Tako kot cel mandat ni vedel, kakšna so njegova pooblastila, tega ni vedel niti tokrat,« je novico, da bodo morali prelepiti občinske grbe, komentiral Mitja Rozina, kandidat za občinskega svetnika na listi SLS.