Bourne je bil osem let upravljavec avstralskega nacionalnega parka in tamkajšnjim podzemnih jam Naracoorte, v tem času pa je kot fotograf izkoristil priložnost in posnel na tisoče fotografij jamskega sveta.

Gre za priznanje avtorstva, ne za denar

Kot je povedal za avstralsko spletno stran, je bil zelo presenečen, ko je pred dnevi od nemškega filatelista in biologa prejel dokaz o domnevni kraji intelektualne lastnine v majhni evropski državici 14.000 kilometrov daleč. »Ne gre za denar, gre za priznanje avtorstva,« je pripomnil. Celoten pogovor z Bournom

lahko preberete tukaj.

Na Pošti Slovenije so za STA pojasnili, da za vsako znamko, ki jo izdajo, pred tem pridobijo potrebna soglasja, dovoljenja in izjave oblikovalcev o avtorstvu. Tudi v tem primeru so od oblikovalca znamke Edija Berka v skladu s pogodbo o naročilu avtorskega dela pridobili vsa potrebna soglasja.

Na Pošti Slovenije bodo zahtevali dodatna pojasnila

»Iz njegove zavezujoče izjave izhaja, da je oblikovalec avtor tako oblikovanja kot ilustracije znamke ter da pri oblikovanju znamke ni uporabil fotografij oziroma so bile te samo izhodišče za pripravo ilustracij,« so pojasnili na Pošti, kjer sicer v zvezi s tem primerom niso prejela nobene pritožbe ali morebitnega odškodninskega zahtevka.

V vsakem primeru bodo na Pošti Slovenije glede avtorstva od oblikovalca zahtevali in pridobili dodatna pojasnila ter v primeru kakršnihkoli ugotovitev o nepravilnostih ustrezno ukrepali, so še dodali.

Izgubljen nadzor nad izdelki

Z razcvetom interneta so fotografi že zdavnaj izgubili nadzor nad svojimi izdelki, zato se pogosto zgodi, da so njihove fotografije s pomočjo računalniških programov predelane in uporabljene brez njihovega dovoljenja.

Bourne je v vsem skupaj našel tudi kanček humorja in dejal, da se ne namerava lotiti sodnega boja za svojo pravico s slovenskim podjetjem. »Bi bil pa zelo vesel potovanja v Slovenijo. Tam imajo neverjetno lepe jame,« se je pošalil.