Novi podpredsedniki vlade so ministrica za razvoj, strateške projekte in kohezijo Violeta Bulc (SMC), zunanji minister Karl Erjavec (DeSUS) ter minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan (SD). Ministrica oz. minister v funkciji podpredsednika vlade nadomešča premierja v primeru odsotnosti ali zadržanosti, pri predstavljanju vlade, vodenju vladnih sej in usmerjanju uprave.

Državni sekretar v Cerarjevem kabinetu postal Tadej Slapnik

Kot je še razvidno iz vladnih gradiv po seji, je vlada izdala tudi odločbo o imenovanju državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Mira Cerarja, kar je z današnjim dnem postal Tadej Slapnik, sicer generalni sekretar Slovenskega foruma socialnega podjetništva.

Vlada je imenovala tudi več državnih sekretarjev, ki bodo v pomoč ministrom. Državna sekretarka na novoustanovljenem ministrstvu za javno upravo bo s petkom postala Renata Zatler, ki je v zadnjem letu opravljala naloge državne sekretarke na ministrstvu za notranje zadeve.

Dragoljuba Benčina bo po novem državna sekretarka na ministrstvu za zunanje zadeve, posledično jo je vlada z današnjim dnem razrešila s položaja generalne direktorice direktorata za globalne zadeve in politično multilateralo na ministrstvu.

Kunstlja razrešili s položaja sekretarja na MZZ

Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport bo s petkom postal Peter Maček. Kot v sporočilu za javnost po seji navaja urad vlade za komuniciranje (Ukom), je Maček doktoriral na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer od leta 1978 naprej poučuje biokemijo. Na omenjeni fakulteti opravljal vrsto vodstvenih funkcij, leta 1993 pa je prejel nagrado Slovenije za vrhunske dosežke na znanstvenem področju.

S 15. oktobrom pa bo državna sekretarka v vladni službi za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Alenka Smerkolj, ki izhaja iz bančnega sektorja. Več kot 25 let je delovala na področju mednarodnega poslovanja in finančnih trgov, kjer je pridobila bogate delovne izkušnje, pojasnjujejo na Ukomu.

Vlada je z današnjim dnem razrešila Tomaža Kunstlja s položaja generalnega sekretarja na ministrstvu za zunanje zadeve, s petkom pa za vršilca dolžnosti imenovala Stanislava Vidoviča. Ta bo na omenjeni funkciji ostal do imenovanja generalnega sekretarja po izvedenem natečajnem postopku, a za največ pol leta. Po navedbah Ukoma je Vidovič med drugim opravljal delo na položajih namestnika stalnega predstavnika Slovenije pri zvezi NATO, vodje sektorja za varnostno politiko ter izrednega in pooblaščenega veleposlanika Slovenije na Slovaškem.

Kdo bo nadomestil Lebna, še ni znano

Vladna ekipa je danes sprejela tudi sklep, da se z 9. oktobrom za generalno direktorico direktorata za zakonodajo s področja pravosodja na pravosodnem ministrstvu imenuje Andrejo Lang, dosedanjo vršilko dolžnosti.

Poleg tega se je vlada seznanila še s torkovim odstopom Jureta Lebna s funkcije državnega sekretarja na ministrstvu za okolje in prostor. Leben je odstopil po očitkih glede njegovega magisterija, kdo ga bo nasledil, pa še ni znano.