Nove »govorilnice« bodo zelene barve in »zelene« glede na uporabo energije. Na strehah bodo imele sončne celice, v notranjosti pa štiri enote za polnjenje mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov. Ker se sončna energija skladišči v bateriji, bo moč govorilnico uporabljati tudi ponoči ali ob slabem vremenu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Želeli smo pokazati, da lahko javni prostor uporabimo na pozitiven način in da bi si moral London prizadevati, da postane bolj zeleno mesto,« je pojasnil eden od snovalcev nove govorilnice. Dodal je, da preveč govorilnic ni uporabnih ali pa jih ljudje »uporabljajo kot stranišča, kadar so pijani«.

Prvo zeleno govorilnico so postavili v sredo na živahnem križišču ulic Oxford Street in Totenham Court Road. Drugo načrtujejo januarja, kasneje bodo sledile še druge.

Znamenito rdečo telefonsko govorilnico K6 so oblikovali leta 1936 ob 25-letnici kronanja kralja Jurija V. Izdelovali so jih do leta 1968, ko je bilo po vsej Veliki Britaniji kar 70.000 teh govorilnic. Zdaj je postavljenih še 11.000, a večina ne služi nobenemu namenu. Drugim so »vdihnili novo življenje« in jih opremili z defibrilatorji ali jih spremenili v majhne javne knjižnice.