Losjon Xeglyze je prestal še zadnja klinična testiranja, ki jih je zahtevala Ameriška administracija za hrano in zdravila (FDA). Ta so pokazala, da je bilo 81,5 odstotkov preizkuševalcev brez uši že po prvem nanosu losjona in to brez česanja.

Izvršni direktor farmacevtske družbe Hatchtech Hugh Alsop je prepričan, da bo to dobra novica za vse starše, ki so porabili ure in dneve, da so svojim otrokom odstranili uši. »Ko staršem povemo, da s tem losjonom že z enim nanosom uničijo uši, so izredno navdušeni,« je pojasnil. Losjon se od drugih posebnim šamponov razlikuje v tem, da uniči tako uši kot gnide, zato dodatno česanje ni potrebno, navaja Daily Telegraph.

Potreba po novih sredstvih proti ušem je bila močna, saj so naglavne prijateljice razvile odpornost proti mnogim dostopnim proizvodom. Xeglyze losjon, ki so ga začeli testirati leta 2005, se uši znebi na poseben način – zaradi posebnih sestavin jim otrdi koža in je ne morejo odvreči.

Preizkusili so ga na 704 osebah, starih od šest mesecev naprej, v 14 različnih testiranjih po ZDA in pri tem niso zabeležili nobenih resnih stranskih učinkov. Alsop je napovedal, da zdaj morajo vložiti ustrezne dokumente na FDA, losjon pa naj bi v lekarne prišel v začetku leta 2016.