Vladajoča norveška konservativna stranka je po interni razpravi in glasovanju večinsko zavrnila podporo kandidaturi norveške prestolnice za organizacijo zimskih olimpijskih iger leta 2022. Župan Osla Stian Berger Rosland je po odklonilnem glasovanju napovedal umik kandidature, so poročali tamkajšnji mediji.

Predsednica vlade Erna Solberg, sicer prva dama konservativcev, je po polemični seji povedala, da se v stranki niso poenotili glede izdaje državnega jamstva za kandidaturo. Tudi javnomnenjske raziskave so pokazale, da Norvežani niso navdušeni z organizacijo dragega tekmovanja.

Oslo je veljal za glavnega favorita

Oslo je sicer veljal za glavnega favorita, še zlasti, ker ima že zgrajeno vso potrebno infrastrukturo ter odlične pogoje za zimska tekmovanja na prostem in v dvoranah, Norveška pa se je že proslavila z uspešno organizacijo zimskih olimpijskih iger leta 1994 v Lillehammerju, Oslo pa je bil že prizorišče zimske olimpijade leta 1952.

Mednarodni olimpijski komite bo gostitelja zimskih olimpijskih iger čez osem let izbral prihodnjega julija v Kuala Lumpurju.

V boju za gostitelja zimskih olimpijskih iger leta 2022 sta ostala le še dva kandidata kitajski Peking in kazahstanski Almaty, potem ko so kandidature umaknili Oslo, švedski Stockholm, poljski Krakov in ukrajinski Lvov.