Leibovitzeva, ki se je rodila leta 1949 v mestu Waterbury v ameriški zvezni državi Connecticut, je svoje prve fotografije posnela med vojno v Vietnamu, ko so bili z družino zaradi očetove službe nastanjeni na Filipinih. Kot srednješolka se je zanimala za različna področja umetnosti, med drugim je pisala in se ukvarjala z glasbo, kasneje pa je na Umetnostnem inštitutu v San Franciscu študirala slikarstvo.

Leibovitzeva je v 70. letih minulega stoletja začela fotografirati za revijo Rolling Stone. V svoji karieri, ki se je naglo vzpenjala, je objavila več fotografskih monografij, piše na spletni strani newyorškega Muzeja moderne umetnosti (MoMA).

V svoj fotografski objektiv je poleg britanske kraljice Elizabete med drugim ujela več ameriških predsednikov, vključno z Richardom Nixonom, Georgom W. Bushem in Billom Clintonom. Za svoje kultne naslovnice je med drugim slekla nosečo Demi Moore, golega Johna Lennona, "ovitega" okrog oblečene Yoko Ono, pa namestila v položaj zarodka.

S svojimi fotografijami vznemirjala javnost

Leibovitzeva s svojimi večkrat dvoumnimi fotografijami pogosto vznemirja javnost. Leta 2008 je denimo za naslovnico Vogua prva posnela temnopoltega moškega. Košarkar Lebron James je poziral ob manekenki Gisele Bündchen, fotografija pa je dvignila veliko prahu, saj naj bi s poudarjenim kontrastom med možatim športnikom in nežno manekenko poglabljala predsodke o "živalski" naravi temnopoltih atletov.

Kmalu zatem je Leibovitzeva za naslovnico Vanity Faira fotografirala tedaj 15-letno pevko in igralko Miley Cyrus. Zvezdnica je pozirala na postelji z razmršenimi lasmi, kar je razburilo predvsem starše otrok, ki so bili oboževalci Cyrusove.

Četudi Leibovitzeva slovi predvsem po portretih slavnih osebnosti, v svoj objektiv lovi tudi druge podobe. Med drugim je leta 2009 na Dunaju razstavila več kot 150 fotografij, kjer je znanim osebnostim ob bok postavila krajinske fotografije, reportaže ter prizore iz svojega zasebnega življenja, kot so rojstvo njenih treh hčera ter bolezen in smrt njenega očeta. Vrsto let, vse do njene smrti, je bila življenjska sopotnica intelektualne ikone Susan Sontag.

Svoja dela je predstavila na številnih razstavah. Prejela je tudi vrsto nagrad, med njimi nagrado MOCA leta 2012 ter nagrado princa Asturije leta 2013.