Z uradnimi treningi se je svetovno prvenstvo v gimnastiki začelo že v ponedeljek, prvi tekmovalni dan v Nanningu na Kitajskem pa bo jutri, ko bodo šli v areno slovenski telovadci (finale na posameznih orodjih bo v soboto, 11. oktobra). Kot je znano, je slovenska reprezentanca odpotovala v Azijo oslabljena, saj v članski konkurenci zaradi poškodb ne bo tekmovala v ekipni konkurenci, manjkal pa bo tudi dvakratni svetovni prvak na bradlji Mitja Petkovšek. Vodstvo ženske reprezentance se je s tekmovalkami odločilo, da bodo vse moči usmerili v prihodnjo sezono, ko se bodo delile olimpijske vozovnice.

Sašo Bertoncelj, ki je bil doslej dvakrat finalist svetovnega prvenstva na konju z ročaji, bo tako najizkušenejši slovenski telovadec, ob sebi pa bo imel dva novinca na največjem tekmovanju, in sicer Žigo Šilca in Petra Lampreta. Ker je Bertoncelj letos na svojem paradnem orodju že osvojil kolajno na evropskem prvenstvu, ima visoke ambicije tudi v Nanningu. »Žal mi je, ker z nami ni odpotoval Mitja. A takšno je pač življenje. Ne obremenjujem se z dejstvom, da bo uspeh slovenske reprezentance vezan na moja pleča. Imam dovolj svojih težav, zaradi katerih se nimam časa ukvarjati z drugimi stvarmi,« pravi Sašo Bertoncelj. Pri tem je Škofjeločan mislil predvsem na bolečine v komolcu. »Nikakor ne popustijo. V zadnjem času sem moral povečati količino protibolečinskih tablet in takšno življenje mi ni všeč. Res si želim, da bi končno pozdravil poškodbo, posledično sem šel lani na operacijo, a se stvari ne premaknejo. Rad bi se obremenjeval z napredkom, ne pa zgolj z dejstvom, ali bom 'preživel' ali ne. Ne glede na vse skupaj sem se na Kitajsko odpravil z željo, da naredim dve lepi sestavi. Če ne bi verjel, da zmorem poseči po najvišjih mestih, ne bi potoval tako daleč,« končuje Bertoncelj.

»Ker ne bomo tekmovali z ekipo, imamo pravico zgolj do treh posameznikov. Na generalki na Madžarskem so vsi trije telovadci pokazali, da so pripravljeni za nastop na največjem tekmovanju. Ločiti moramo želje od ciljev. Želje so nedvomno visoke. Da se Sašo tretjič v svoji karieri uvrsti v finale svetovnega prvenstva, tudi osvojitev kolajne ni nemogoča. Je dobro pripravljen. Največji tekmeci imajo sicer višje izhodiščne ocene od Saša, ki pa lahko stavi na dobro izvedbo. Če Žigu uspe vaja na parterju, se lahko uvrsti med 20. in 30. mestom,« napoveduje članski selektor Sebastijan Piletič.

»Ker imamo v Sloveniji končno pravi tekmovalni parter, so se mi dvignili apetiti. Če smo pred tem lahko tekmovali na pravi podlagi le na zaletni stezi, imamo sedaj boljši pregled, kje se resnično nahajamo. Posledično si lahko želim, da na svetovnem prvenstvu vajo naredim dobro,« je bil slikovit Žiga Šilc. »Nastopil bom na krogih in bradlji. Največje obete imam na krogih, kjer si želim ocene 14,5 točke, ki bi mi lahko prinesla dober rezultat,« pred jutrišnjim nastopom napoveduje Peter Lampret.