Drugi oktober je v cestnem kolesarstvu že skoraj povsem v znamenju pričakovanj za sezono 2015. Do konca sezone sta sicer še dve dirki iz niza World Tour, v nedeljo stara klasika Po Lombardiji (Polanc, Brajkovič) in nekaj dni kasneje še etapna Po Pekingu (Mezgec), a za mnoge, ki gledajo v prihodnje leto, zelo na silo podaljšujejo sezono. Že 6. oktobra bodo v Milanu predstavili traso 98. izvedbe italijanskega Gira, ki po doslej razkritih podatkih ne bo prišel bliže Sloveniji kot v bližino Benetk (Jesolo). Že mnogo več pa je jasno o sestavi najboljših ekip in tudi statusu najboljših slovenskih kolesarjev.

Najizkušenejši Borut Božič je še za eno leto podaljšal pogodbo z Astano, medtem ko na Janija Brajkoviča vodstvo kazahstanske ekipe očitno ne računa več. Belokranjec je eden redkih, ki si zelo želijo tudi na zadnji etapni dirki Po Pekingu narediti odličen vtis, da bi dobili drugega delodajalca. Kristijan Koren in Matej Mohorič nimata skrbi. Po propadu italijanske ekipe Cannondale je zanju in še šesterico obveljala veljavnost dveletne pogodbe tudi za sezono 2015 in s tem sta imela zagotovljen status pod okriljem tega sponzorja, a nova bosta sedež in vodstvo ekipe. Ameriški proizvajalec koles se je namreč preselil k ameriški ekipi Garmin Sharp in bo v prihodnje nastopal z imenom Cannondale Slipstream. Za slovenska kolesarja bo torej v prihodnjem letu marsikaj novega.

V odslej edini italijanski ekipi World Toura Lampre ostaja Jan Polanc, dobil pa bo slovenskega klubskega kolega Luko Pibernika, s katerim sta se skupaj kalila tudi pri Radenski. Kolesar iz Suhadol pri Komendi je sploh eden redkih mladih kolesarjev, ki že imajo zagotovljeno profesionalno pogodbo v veliki ekipi. Ekipa Lampre je celo ena redkih, kjer še nimajo zapolnjene večine mest (okoli 28 kolesarjev) za prihodnjo sezono. Najboljši slovenski kolesar Simon Špilak bo ostal v ruski Katjuši in tudi Luka Mezgec ima zagotovljeno mesto v nizozemski ekipi Giant, ki je, kot še nekaj ekip, dobila novega sponzorja – nemški Alpecin in delovanje ekipe v prihodnje ni več vprašljivo. V letu 2015 bo novo ime dobila tudi najuspešnejša ekipa letos Omega Pharma-Quick.step z novim svetovnim prvakom Michalom Kwiatkowskim, in sicer bo od januarja Etixx-Quick.step. Nizozemski Belkin bo LottoNL, medtem ko bo belgijska ekipa s pokroviteljem iz vrst loterije nosila ime Lotto Soudal.

Izmed osmih slovenskih kolesarjev, ki so imeli letos mesto v kateri od 18 ekip World Toura, bo sedež v ekipi Tinkoff Saxo težko obdržal Marko Kump, saj imajo prosta mesta v ekipi domala že zapolnjena s trideseterico. Med novinci v ekipi bogatega ruskega tajkuna je poleg Petra Sagana in Ivana Bassa tudi Rečan Robert Kišerlovski, vzgojen ob Adrii Mobil, ki naj bi prišel kot pomočnik za Alberta Contadorja. Sicer so bili to najodmevnejši prestopi, nekaj odmevnejših selitev je tudi v drugih močnih ekipah (Sky, BMC, Astana), poleg krepitve južnoafriške MTN Qhubeka. Oktobra bo zanimivo, kako si bodo ekipe uredile status ekip World Toura. Skoraj nobene možnosti ni, da se v to druščino vrine nova ekipa, ki jo s podporniki ustanavlja zvezdnik formule ena Fernando Alonso. Že prvi dnevi tega meseca bodo ključni, ali se bo sploh kaj izcimilo iz tega razvpitega, a zelo skrivnostno zasnovanega projekta.

Trenutno je v 18 elitnih ekipah napovedanih približno 70 sprememb in selitev, medtem ko je letos status imelo 507 kolesarjev iz 41 držav. V prednosti so Francozi (letos 78), Italijani (65), Belgijci, Nizozemci, Španci in Avstralci (30), ki zaradi sedeža profesionalnih ekip v domači deželi lažje dobijo mesto v ekipi. S Slovenci se zlahka zgodi, če izvzamemo Alda Ilešiča (United Healthcare) in Blaža Jarca (Net App), ki sta bila letos člana ekip profesionalnega razreda, da so primorani kolesariti za nizkoproračunske ekipe. Primeri so Grega Bole, Jure Kocjan, Kristjan Fajt, torej polovica reprezentance, ki je nastopila na svetovnem prvenstvu v Ponferradi in je na daleč odstopala po uspešnosti, čeprav je bil dosežek med elito tudi za slovenske razmere zgolj povprečen.