Predvolilne napetosti v slovenski Istri dosegajo vrhunec, dogodki, ki so se zvrstili v zadnjih dneh, pa dokazujejo, da imajo volilni štabi županskih kandidatov velike težave s politično kulturo. Po umazani plakatni vojni v Kopru in po tem, ko je pred dnevi mimoidoči pljunil koprskega županskega kandidata Marka Breclja med plakatiranjem in dajanjem izjave za javno televizijo, se je v torek zgodil še incident v enem od portoroških hotelov, v katerem je potekalo soočenje z izbranimi županskimi kandidati iz vseh štirih obalnih občin.

Karkoli se je zgodilo…

Z vsemi omenjenimi predvolilnimi dogodki na obali smo včeraj seznanili dr. Mihaela Klineta s Fakultete za družbene vede. Namesto o stopnji politične kulture je spregovoril o kriminalu. »To je črna slika. Gre za dokaz, da je korupcija preskočila mejo zgolj politično-gospodarske naveze, saj se je vanjo očitno vklopil tudi organizirani kriminal. Videli smo, da je korupcija na lokalni ravni enostavna in dostopna, poleg tega pa ostaja tudi nekaznovana,« poudarja Kline. Ker pa se vsi izpadi dogajajo pred očmi javnosti in ne več samo v ozadju, so zadeve po njegovem mnenju nekomu ušle izpod nadzora. »To je slika Slovenije kot take, vendar v še bolj popačeni obliki. Gre za popoln razpad sistema, vrednot in nadzorovanega vedenja,« je kritičen Kline.

Koprska policija je bila o torkovem incidentu ob soočenju županskih kandidatov obveščena nekaj minut pred 22. uro. Po dogodku, na katerem so med drugimi nastopili Gašpar Gašpar Mišič, Peter Bossman, Sebastjan Jeretič in Boris Popovič, je v hotel vstopilo nekaj oseb, ki so po poročanju policije poskušale fizično obračunati s koprskim županom. »Policisti so kandidata, ki se je počutil vznemirjenega, pospremili iz hotela. Nekatere kršitelje so izsledili že zvečer in z njimi tudi opravili razgovore, nekaj razgovorov pa morajo za razjasnitev okoliščin še opraviti,« so na koprski policijski upravi zapisali v svojem dopoldanskem sporočilu za javnost. A kot smo izvedeli pozno popoldne, naj bi šlo za prenapihnjen dogodek, namenjen predvsem iskanju pozornosti. »Med soočenjem in v izvedbeni dvorani ni bilo nobenega incidenta. Karkoli se je zgodilo, se je zgodilo v preddverju, ko se je soočenje že zaključilo,« pa je dejal Draško Golubar s portala Regional Obala, ki je skupaj z Radiem Capris tudi pripravil soočenje.

Ker je bilo iz Popovičevega in Jeretičevega tabora med drugim slišati, da za incidentom stojijo podporniki aktualnega piranskega župana Bossmana, smo za komentar zaprosili tudi njegovo ekipo. »O tem, kaj, zakaj in ali se je sploh kaj zgodilo, nismo seznanjeni. Pričakujemo pa, da bo primer rešen hitro, saj so celotno soočenje kandidatov posnele kamere. Videozapis bo potrdil dejstvo, da v ta domnevni incident nismo bili vpleteni. Niti posredno niti neposredno,« so poudarili v piranski SD.

Sicer pa podatki javnomnenjske ankete, ki jo je za Dnevnik opravila agencija Ninamedia, tako kot koprskemu županu Borisu Popoviču tudi piranskemu Petru Bossmanu (SD) napovedujejo zmago že v prvem krogu. Med strankami najbolje kaže SD, sledijo SMC, DeSUS in Slovenija za vedno.