Prejšnji petek so v Kranju v nekdanji Blažunovi gostilni slovesno odprli medgeneracijski center, ki pa je za zdaj še prazen. Župan Mohor Bogataj ob odprtju javnosti ni obvestil, da je nekdanja lastnica objekta občini zagrozila s tožbo, če ji za zavajanje ne bo plačala odškodnine. To pa pomeni, da bi lahko ob 600.000 evrih za odkup nekdanje gostilne in okoli 400.000 evrih za njeno prenovo kranjski davkoplačevalci za obnovo stavbe, ki stoji na predvideni trasi kranjske obvoznice, še dodatno seči v žep. Občina je Blažunovo gostilno za časa župana Damijana Perneta kupila prav zaradi predvidene gradnje obvoznice, stavbo pa so nameravali porušiti. Prav zato so dotedanji lastnici prepovedali sleherni vložek v gostilno. Župan Mohor Bogataj je nato kljub drugačnim napovedim objekt prenovil. Kot so nam povedali na občini, kljub dobesedno novemu objektu niso potrebovali ne gradbenega, ne uporabnega dovoljenja. Ob tem naj povemo, da je medgeneracijski center s 350.000 evri podprl donator iz Švice Vincenc Draksler.

Gradnja ali podrtija?

Nekdanja gostilničarka je imela v hiši tudi svoj dom, zato je bila še toliko bolj pretresena, ko je stavbo, ki so jo nameravali rušiti, občina začela prenavljati. Medgeneracijski center je prenovilo podjetje Stena, ki z Mestno občino Kranj še posebej pogosto sodeluje, odkar jo zadnja štiri leta vodi Mohor Bogataj. Ko ni bil župan, mu je podjetje Stena prenavljalo rojstno hišo na Selu pri Žirovnici, kjer ima začasno bivališče.

»Dejansko je moj odvetnik v pogajanjih z odvetnico Mestne občine Kranj. Več o tem nočem govoriti, ker nisem mogla verjeti, da so za rušenje namenjeni objekt spremenili v povsem drugačnega, za druge namene,« nam je povedala Grašič-Šircljeva. Neuradno smo sicer izvedeli, da je nekdanja lastnica svoj denarni zahtevek podkrepila z argumentom, da je občina stavbo odkupila zaradi predvidene gradnje obvoznice, ki je vrisana tudi v obstoječe prostorske akte. O vsebini pogajanj smo povprašali tudi župana Bogataja, a o urejanju odnosov z Grašič-Šircljevo ni želel dajati informacij, potrdil je le, da pogajanja z njo tečejo.