»Bitka z rakom dojk je sicer težka, ni pa nemogoča,« je svojo izkušnjo opisala Jana Koteska, model in aktivna članica Europe Donne, slovenskega združenja za boj proti raku dojk. Diagnozo so ji postavili, ko je imela šestindvajset let, vendar se je, kot pravi, takoj ko je minil prvi šok slabe novice, podala v boj z boleznijo.

»Ključno je, da izziv, kot je rak na dojki, sprejmeš s pozitivnim odnosom. Bolezen sem vzela kot projekt in si določila ukrepe za dosego cilja.« Po letih boja je prepričana, da sta za zmago nad boleznijo zaslužna predvsem pozitiven odnos in neomajna volja.

»Ohranjati moramo veselje do življenja, saj se nam tako izločajo hormoni, ki podpirajo naš imunski sistem,« je prepričana predsednica Europe Donne, Mojca Senčar. Vodilo boja proti raku dojk se v letošnjem rožnatem oktobru glasi »Lep je dan«, s čimer želijo v društvu poudariti, da je življenje čudovito in da je vsak dan lahko lep, kljub temu da se spopadaš z boleznijo.

V mesecu boja bodo v društvu tudi letos posvetili največ pozornosti ozaveščanju o raku dojk, saj je po besedah predsednice društva skrb vzbujajoče dejstvo, da še vedno polovica žensk, ki imajo raka dojk, prvič obišče zdravnika, ko bolezen ni več omejena le na dojko, temveč je razširjena tudi drugod po telesu.

Preventiva in zgodnje odkrivanje!

»Rak dojk predstavlja približno petino vseh primerov raka pri ženskah in je že skoraj petdeset let najpogostejši ženski rak, njegova pojavnost pa počasi povsod po svetu narašča,« je povedala dr. Mateja Krajc z ljubljanskega Onkološkega inštituta. Na pojavnost raka dojk vpliva tudi način življenja. »K preprečevanju nastanka raka na dojkah lahko prispevajo tudi vzdrževanje normalne telesne teže, primerna prehrana, telesna dejavnost in zmerno pitje alkohola.«

Kot je poudarila naša sogovornica, je izrednega pomena tudi zgodnje odkrivanje, ki ga lahko dosežemo z vključitvijo v organizirane presejalne programe (na primer Dora). Tako lahko raka odkrijejo, še preden ima bolnica klinične težave, zdravljenje pa se lahko posledično začne veliko prej.

Kljub temu da je breme raka dojk veliko, imamo optimistične podatke. Po besedah dr. Simone Borštnar z Onkološkega inštituta v Ljubljani se umrljivost zaradi raka na dojkah iz leta v leto zmanjšuje.

Ples, glasba in fotografije

V okviru projekta »Lep je dan« so posneli glasbeni spot, v katerem nastopajo bolnice in ozdravljenke, ozaveščanje o raku na dojkah bodo tako širili prek spletnih družbenih omrežij in glasbeno-plesnih nastopov v živo.

Kot je dodala sekretarka Europe Donne Tanja Španić, je vzporedno s tem nastala tudi serija fotografij, s katerimi želijo mimoidoče v blagovnicah nagovarjati k skrbi za zdravje dojk.

Petnajsti oktober je dan zdravih dojk, ki ga bodo v slovenskem društvu na pobudo Evropske zveze Europe Donne zaznamovali že sedmo leto zapored. Evropska zveza za boj proti raku dojk je ob tej priložnosti pripravila mednarodno kampanjo, s katero želi ozavestiti odrasle ženske in mlada dekleta o pomembnosti sprejemanja zdravih odločitev v vsakdanjem življenju.