V Sokolskem domu v Škofji Loki bo danes potekal peti regijski izbor najboljših podjetij med najhitreje rastočimi. Nominirane gazele za naziv gazela Gorenjske so Domel Holding iz Železnikov, Loške mesnine iz Škofje Loke in LOTRIČ Meroslovje iz Selc, ki je naziv regijske gazele prejel že dvakrat in bil v letu 2012 prepoznan za bronasto gazelo. Aktualna gazela Gorenjske je Knauf Insulation, ki je bil izbran tudi za zlato gazelo 2013.

Danes izbrana gazela Gorenjske se bo postavila ob bok še petim finalistom drugih regij na izboru Gazela 2014, ki bo 22. oktobra v Cankarjevem domu. Zadnjega finalista bodo izbrali prihodnji četrtek, torej 9. oktobra, v Novem mestu, kjer ima sedež tudi Krka, sicer zlata gazela 2010.

Dosedanji finalisti so Imenšek, ki je dravsko-pomurska gazela, SMT, ki predstavlja primorsko-notranjsko regijo, Plastika Skaza iz savinjsko-zasavske regije ter MI Elektronika, gazela osrednje Slovenije.

Gorenjske gazele so v petih letih prihodke povečale z 280 milijonov evrov v letu 2008 na 718 milijonov evrov v 2013. Rast je spodbudila tudi zaposlovanje. Zaposlitveno priložnost so v petih letih ustvarile za 1300 sodelavcev (lanske gazele nekoliko več: 1500 novih delovnih mest), kar pomeni 55-odstotno rast.

Rast prihodkov in števila zaposlenih v gorenjskih gazelah spremlja tudi rast dodane vrednosti, ki se je od 2008 do 2013 več kot podvojila, v regiji kot celoti pa je padla za štiri odstotke. Dodana vrednost na zaposlenega znaša 44.384 evrov, kar občutno presega povprečno dodano vrednost gospodarskih družb v Sloveniji, ki znaša 39.049 evrov na zaposlenega. Gorenjske gazele še naprej ostajajo poznane po konservativnem financiranju, saj so med regijami z največjim deležem lastniškega kapitala, ki je v letu 2013 znašal 56 odstotkov.

Gorenjska se torej ponaša z aktualno zlato gazelo. Knauf Insulation je za zdaj tudi edina zlata gazela iz te regije. So pa gorenjske gazele prejele še srebrno gazelo, ki je šla v Euro Plus leta 2005, ter šest bronastih (Lotrič Meroslovje, Exoterm-IT, mimovrste, Seaway, Saxonia Franke in Don Don).

Največ gazel s seznama 100 najhitreje rastočih podjetij Gorenjske ima sedež v Kranju, in sicer 28, sledijo Škofja Loka s 14 gazelami, Železniki, Cerklje na Gorenjskem s po sedmimi, Jesenice, Šenčur, Tržič in Naklo s po šestimi gazelami.

Kulturni program današnje prireditve, na kateri bodo slovesno razglasili gazelo Gorenjske, bosta vnovič krojila ples in glasba mladih ustvarjalcev. Ob uvodni futuristični točki plesalk Plesne šole Urška bosta nastopila še Jure Bergant in Ana Mesec. Poleg številnih mednarodnih dosežkov se mlada plesalca lahko pohvalita z naslovom aktualnih državnih prvakov v standardnih plesih in kombinaciji 10 plesov ter z naslovom podprvakov v latinskoameriških plesih. Z Glasbene šole Jesenice pa prihaja mlada nadarjena harfistka Žorž Križanič, ki je na 41. tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije zmagala, na mednarodnih tekmovanjih pa ima že pet prvih mest. Je tudi uspešna balerina.

Sicer pa se bodo nominirane gazele in gazele preteklih let pred uradnim izborom gazele Gorenjske 2014 srečale še s škofjeloškim županom Miho Ješetom. Srečanja potekajo v okviru Kluba gazela in so namenjena medsebojnemu spoznavanju ter izmenjavi mnenj o aktualnem gospodarskem stanju, načrtih gazel ter iskanju rešitev za preseganje ovir, ki podjetjem onemogočajo nadaljnjo rast.