Odprte hiše Slovenije pod vodstvom zasebnega zavoda za prostorsko inovativnost Afront so del mednarodne mreže Open House Worldwide, ki se je začela leta 1992 v Londonu in danes deluje v 23 mestih po vsem svetu. Poslanstvo svetovne mreže je približati dobro arhitekturo širšim množicam, saj lahko ta izboljša naše življenje. Odprte hiše si prizadevajo tudi uveljaviti odličnost v arhitekturni stroki ter visoke standarde v praksi. Mednarodna pobuda Open House po vsem svetu pritegne milijon obiskovalcev na leto.

Od kulturnih in poslovnih do prenovljenih in energijsko varčnih stavb

Na ogled bodo različni tipi objektov, od izobraževalnih, kulturnih, poslovnih, športnih, turističnih, zasebnih in zdravstvenih do lesenih, energijsko varčnih in prenovljenih ter odprti prostori. Na voljo bodo posebna tematska vodenja, ogledi s kolesi, programi in vodenji za otroke ter filmske projekcije. Cilj festivala je, da si obiskovalci v vsaki regiji lahko ogledajo vsaj nekaj zanimivih objektov in spremljevalnih dogodkov. V partnerstvu z ZRMK so posebej izpostavljene energijsko učinkovite in skoraj ničenergijske stavbe. V posebnem sklopu pa se predstavljajo tudi turistični objekti, ki ponujajo zanimivo arhitekturo izkušnjo čez vse leto.

Pohitite s prijavami za oglede zasebnih objektov

Odprte hiše Slovenije si je mogoče ogledati z vodenjem arhitektov, lastnikov in upraviteljev objektov po programu, ki ga najdete tukaj. Vodstva načeloma potekajo v slovenskem jeziku, pri predstavitvah v angleščini pa bodo obiskovalcem pomagali prostovoljci na objektih. Vsi ogledi in vodenja so na festivalu brezplačni. Omejitev za oglede velja le pri zasebnih objektih, v katerih so vodstva organizirana za manjše skupine do petnajst obiskovalcev, ki se najprej registrirajo na spletni strani programa dogodka in nato še ob vstopu v objekt. Pohitite s prijavo, ker je precej ogledov že zasedenih. Druge omejitve pri ogledih so posebej označene.

Razstava: kako arhitektura in oblikovanje izboljšata življenje

Osrednji dogodek letošnjega festivala Odprte hiše Slovenije je razstava z naslovom Ignoranca > tema > ovira, ki bo v Galeriji Kresija v Ljubljani na ogled od 3. do 17. oktobra. Razstava izpostavlja možnosti in potenciale, kako lahko arhitektura grajenega prostora in oblikovanje izboljšata življenje vsakemu posamezniku in ponudita možnosti za bolj kohezivno, trajnostno, vključujočo in humano družbo. Strokovno in širšo javnost nagovarja, da odločitve vseh nas prispevajo k razvoju širše družbe kot celote. Projekt, ki je bil leta 2012 nagrajen s Plečnikovo medaljo za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture, želi doseči, da javna kakovostna in inkluzivno oblikovana arhitektura ne bi bila luksuz, temveč temeljna pravica vseh nas.