Indeks nabavnih direktorjev PMI za območje EU je nakazal, da se rast proizvodne aktivnosti zmanjšuje hitreje od pričakovanj. Negativno je presenetil nemški indeks nabavnih menedžerjev PMI, ki meri upad ali rast industrijske proizvodnje in je septembra dosegel komaj 49,9. Vrednosti indeksa pod 50 indeksnimi točkami nam nakazujejo krčenje industrijske proizvodnje. Dodatno skrb snovalcem monetarne politike v evrskem območju povzroča tudi šibka inflacija, ki po podatkih Eurostata vse bolj kaže svoje zobe. Eurostat septembrsko inflacijo v evrskem območju na letni ravni ocenjuje na 0,3-odstotno. Inflacija v evrskem območju pa je na najnižji ravni od leta 2009.

Predsednik Evropske centralne banke Mario Draghi je v zadnjih izjavah nakazal, da je zaradi zadnjih indicev, ki kažejo na upočasnjen moment gospodarskega okrevanja v območju EU, ECB pripravljena na lansiranje novih nekonvencionalnih ukrepov. Vlagatelji ravno v tekočem tednu pričakujejo dodatne podrobnosti o planu odkupov naložb, s katerimi bo poskušala ECB vzpodbuditi trenutno stagnirajočo evropsko gospodarsko aktivnost.

Štafetna palica se vse bolj predaja v roke ECB. Namreč na drugi strani Atlantika se soočajo s precej drugačnimi skrbmi in ameriški Fed se vse bolj bliža trenutku dviga temeljne obrestne mere, na kar nakazuje tudi tretja ocena ameriškega ministrstva za trgovino, ki kaže da je ameriško gospodarstvo v letošnjem drugem četrtletju na letni ravni zabeležilo 4,6-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP), rast pa je bila glede na predhodno oceno višja za 0,4 odstotne točke, hkrati pa je bila tudi najhitrejša po koncu leta 2011.